Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie mw. prof.dr. J. de Jong: Orwell's shadow. The historian as an antidote to nationalism in postwar Asia and Europe

Wanneer:di 09-02-2016 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

De schaduw van Orwell. De historicus als middel tegen nationalisme in Azië en Europa na de Tweede Wereldoorlog

In de roman 1984 van George Orwell speelt het verleden een belangrijke rol: ‘degene die het verleden controleert, controleert de toekomst’ is een van de partijslogans. Dit mag dan fictie zijn, maar ook in het echte leven is geschiedenis vaak een politiek middel om nationalisme in stand te houden. In die zin is geschiedenis het morele fundament waar landen op zijn gebouwd: het historische bewustzijn en geheugen helpen om een nationale identiteit te creëren.

Prof.dr. Janny de Jong bespreekt in haar oratie hoe geschiedenis een rol speelt in Oost-Azië, waar met name de erfenis van de Japanse Oorlog een groot twistpunt is, ook in Japan zelf. Verder vergelijkt zij de rol van de erfenis van deze oorlog met de ontwikkelingen in Europa na de Tweede Wereldoorlog en na de Koude Oorlog.

Sinds 1989 hebben de veranderende machtsverhoudingen in Azië-Pacific een grote invloed op de geschiedenis en het geheugen, net zoals de val van de Berlijnse Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in Europa leidden tot een groot aantal nieuwe studies en interpretaties. In haar oratie probeert De Jong vragen te beantwoorden als: is de rol van oorlogservaringen en van geschiedenis anders in Oost-Azië dan in Europa? Maakt het omgaan met oorlogservaringen een cruciaal deel uit van het creëren van een naoorlogse nationale identiteit? Hoe moeten we de periode na de Koude Oorlog in dit opzicht begrijpen?

Nationalisme kan de stabiliteit in zowel Oost-Azië als Europa ondermijnen. Als nationalisme is gebaseerd op een verdraaiing van de geschiedenis, moeten historici hier tegenin gaan.

Meer informatie

  • Oratie: mw. prof.dr. J. de Jong
  • Titel: Orwell's shadow. The historian as an antidote to nationalism in postwar Asia and Europe
  • Leeropdracht: Europees-Oost-Aziatische betrekkingen, i.h.b. aangaande Japan
  • Faculteit: Letteren
printView this page in: English