Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. C.L.M. Hermes: Corporate Governance: Een internationaal perspectief

Wanneer:di 14-04-2015 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Oratie: dhr. prof.dr. C.L.M. Hermes

Titel: Corporate Governance: Een internationaal perspectief

Leeropdracht: International Finance

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Aanmelden: per mail via oraties@rug.nl o.v.v. oratiegegevens, eigen naam en adres en aantal gewenste plaatsen in zaal of corona (corona uitsluitend voor hoogleraren)

Internationale boards en de gevolgen voor ondernemingsprestaties

Diversiteit binnen de raad van commissarissen is een buitengewoon actueel thema. Prof.dr. Niels Hermes bespreekt in zijn oratie in hoeverre de diversiteit van boards goed of slecht is voor een onderneming. Hij gaat daarbij in op de bevindingen en implicaties van zijn onderzoek naar dit onderdeel van de corporate governance. Daarbij richt Hermes zich in het bijzonder op diversiteit met betrekking tot de nationaliteit van de boardleden. Waarom heeft een onderneming buitenlandse boardleden? Met welke doelstellingen zijn zij aangesteld? Wat is hun rol en welke taken vervullen zij? En heeft hun aanstelling een effect op de besluitvorming en prestaties van de onderneming?

De centrale vraag in zijn oratie luidt: Wat vertellen studies naar de rol van buitenlandse boardleden ons over het belang van de diversiteit van boards in het algemeen? Door beleidsmakers wordt vaak betoogd dat diversiteit moet worden nagestreefd; zie bijvoorbeeld de discussie over vrouwenquota en de aanbevelingen in de Nederlandse Corporate Governance Code. De resultaten van studies naar de rol van buitenlandse boardleden laten echter zien dat diversiteit niet altijd positief is. We weten met andere woorden nog te weinig over wat diversiteit nu precies betekent en welke effecten diversiteit heeft, om te kunnen stellen dat diversiteit een panacee is voor het verbeteren van de besluitvorming en prestaties van een onderneming.