Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. M.L. Eggersdorfer: Micronutrients and healthy ageing - perspectives

Wanneer:di 18-02-2014 om 16:15
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Oratie: dhr. prof.dr. M.L. Eggersdorfer

Titel: Micronutrients and healthy ageing - perspectives

Leeropdracht: Gezond ouder worden, i.h.b. de rol van (micro) nutriënten in gezondheid en succesvol verouderen.

Faculteit: Medische Wetenschappen

Micronutriënten en gezond ouder worden – een blik op de toekomst

De weg naar betere voeding begint bij onderzoek naar de voedselinname en voedingsstatus, en leidt zo naar nieuwe voedingsoplossingen. Dat stelt Manfred Eggersdorfer in zijn oratie. Vooruitgang vereist voorlichting over de rol van voeding, gedragsverandering via voorlichting en een wetenschappelijke onderbouwing. Verder bieden wetenschappelijk onderzoek en nieuwe benaderingen op het gebied van gepersonaliseerde voeding uitzicht op gezonder ouder worden en een beter welzijn.

Een van de opmerkelijkste successen die de mensheid heeft behaald, is een hogere levensverwachting. Bijna overal ter wereld is de levensverwachting gestegen en doet ze dat nog steeds. Langer leven heeft veel voordelen. Helaas betekent langer leven voor veel mensen niet altijd ook langer gezond leven. We worden steeds vaker geconfronteerd met niet-overdraagbare ziekten zoals osteoporose, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Maar er is ook goed nieuws. Er zijn steeds meer bewijzen dat voeding en andere leefstijlfactoren de gezondheid en het welzijn sterk kunnen beïnvloeden. Dat biedt kansen om te leren begrijpen hoe voeding inwerkt op de gezondheid, en om voedingsoplossingen te vinden, te ontwikkelen en in de praktijk te brengen die bijdragen aan een gezonder leven en gezonder ouder worden.

Micronutriënten zijn essentieel voor het leven en een optimale gezondheid. Toch blijkt steeds vaker uit voedselconsumptiepeilingen dat in veel landen mensen de aanbevolen hoeveelheden micronutriënten niet binnenkrijgen door veranderingen in hun leefstijl en voedingspatroon. Omdat onvoldoende inname van micronutriënten geen directe gevolgen heeft, is er vaak geen aandacht voor de langetermijneffecten op de gezondheid en het welzijn.

Zo blijkt dat de vitamine D-status in veel landen, waaronder Nederland, ontoereikend is en niet aan de richtlijnen voldoet. Dat heeft gevolgen voor het risico op botverweking (osteomalacie), maar beïnvloedt ook minder bekende gezondheidsvoordelen van vitamine D, zoals een grotere spierkracht en sterkere afweer.

printView this page in: English