Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagen

Have the media failed on climate change?

Wanneer:di 16-05-2017 10:00 - 11:30
Waar:Collegezaal 5412.0020 (Blauwe Zaal Duisenberg)
Lezing van James Randerson, voormalig wetenschapsjournalist bij The Guardian

Een lezing van James Randerson, voormalig wetenschapsjournalist bij The Guardian (English spoken)

Het is een van de grootste nieuwsverhalen van deze tijd: klimaatverandering.

Toch worstelen met kranten met de berichtgeving over dit onderwerp. Hoe zorg je ervoor dat de krantenlezer niet snel doorbladert bij verhalen over het klimaat?

Maar al te vaak bevinden artikelen over klimaatverandering zich in een van deze kampen: 'wetenschappers denken dat de klimaatcrisis nog erger is dan ze dachten' of 'de wetenschappers zijn oplichters en verzinnen alles'.

Een van de belangrijkste basisregels van de journalistiek is hoor en wederhoor. Moet je dan steeds naast een klimaatwetenschapper ook een klimaatscepticus aan het woord laten?

Hoe zorg je voor kritische journalistiek over dit gevoelige onderwerp?

The Guardian lanceerde in 2015 een revolutionaire en omstreden campagne om meer aandacht te vragen voor klimaatverandering. Dit leidde tot allerlei grote verhalen over dit onderwerp waarin de krant zeer duidelijk stelling innam met: 'Keep it in the Ground'. Past dit soort activisme wel bij een krant? En was de campagne een succes?

James Randerson leidde als wetenschapsjournalist bij de Britse krant The Guardian de klimaatcampagne van deze krant en blikt in deze lezing terug.

Dr. James Randerson is een journalist, schrijver en redacteur. Tot september 2016 was hij de assistent van de nationale nieuwsredactie van The Guardian en heeft de klimaatcampagne 'Keep it in the Ground' opgezet, waarmee hij uiteindelijk een award won. Voordat hij hier aan begon was hij online mileu redacteur en wetenschappelijk correspondent van dezelfde krant. Voor zijn baan bij the Guardian, waar hij in 2005 mee startte, was hij plaatsvervangend nieuwsredacteur bij New Scientist magazine . Hij geeft regelmatig lezingen en lessen over digitale journalisme; wetenschappelijk en milieukundige journalisme en bloggen. Hij heeft een PhD in de genetica van de evolutie en daarnaast drie boeken geschreven.

printView this page in: English