Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsWaar vindt u onsHuisstijlHuisstijltoepassingenBrochure, poster, advertentie ...

Poster

Binnen de huisstijl wordt onderscheid gemaakt tussen posters met een eenvoudige zwart-wit printvariant (met of zonder beeld) en full-colour posters. De zwart-wit posters kunnen intern vervaardigd worden met gebruik van de systeemlettertypes (Georgia en Verdana). Voor de full-colour variant is een richtlijn voor ontwerpers opgesteld. Ook zijn er voorbeelden van posters in serie en wetenschappelijke posters. Zie instructies.

voorbeeld poster zwart-wit en full-colour
voorbeeld poster zwart-wit en full-colour

Zwart-wit poster (print)

De eenvoudige poster wordt opgemaakt in A4-formaat en kan gemakkelijk worden uitvergroot naar A3- of A2-formaat of zelfs groter. De poster kan, eventueel, op ander kleurig papier worden gekopieerd. Het papier moet wel binnen de huisstijlkleuren passen. Dat wil zeggen: wit, rood, cyaan of 'getinte' versies  van die kleuren. Zie de voorbeelden van zwart-wit posters, en de instructies.

Full-colour poster (drukwerk)

Posters worden bij voorkeur in full-colour gedrukt. Een tweekleurendruk is eventueel ook  mogelijk. In dat geval wordt gewerkt met PMS 186 (rood) en Process Cyaan. Zie voorbeelden van full-colour posters en de instructie.

Posters in serie

Het komt voor dat er voor een bepaald onderwerp één hoofdposter wordt gebruikt, waarvan een serie wordt afgeleid. Bijvoorbeeld: een poster voor een examentraining met daarvan afgeleid examentrainingen voor specifieke vakken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, van posters met beeld waarbij het beeld in verschillende uitsnedes wordt gebruikt tot posters zonder beeld waarbij in kleur wordt gevarieerd.  

  • Indien er beeld gebruikt wordt, is het de bedoeling in de hoofdposter het beeld zo duidelijk mogelijk te gebruiken. Om daarna voor de vervolgposters het beeld te verschalen, te spiegelen en/of voor een andere uitsnede te kiezen. Daardoor wordt er een ander beeld gegenereerd, maar blijft er wel een duidelijke verwantschap (instructie/voorbeeld).
  • Een andere mogelijkheid is er voor te zorgen dat de kleurstelling de veranderde factor is, in dat geval blijft het hoofdbeeld staan, maar wordt door de omliggende en overlappende kleur een ander beeld gegenereerd (instructie/voorbeeld).
  • Nog een mogelijkheid is een deel van de poster door kleur te laten verschillen, bijvoorbeeld door de slash steeds zwaarder te maken van kleur (instructie/voorbeeld).
  • Indien er gewerkt wordt zonder beeld kan er gevarieerd worden met de kleurstelling (instructie/voorbeeld).
  • Een andere variatiemogelijkheid is het gebruik van een vrijstaand beeld waardoor men op beeld kan herkennen (instructie/voorbeeld).
Voorbeeld van posters in serie
Voorbeeld van posters in serie
voorbeeld wetenschappelijke poster
voorbeeld wetenschappelijke poster

Wetenschappelijke poster

Er zijn ook een aantal ontwerpen gemaakt voor wetenschappelijk posters. Op deze posters is veel ruimte voor tekst en (meerdere) foto's. Er zijn voorbeelden van een liggend formaat en een staand formaat.

Relevante links

Beeld

Kleuren

Logo of logobalk

Typografie

WWW-vignet, gecombineerd vignet

Laatst gewijzigd:14 maart 2016 16:16
printView this page in: English