Promovendus Nieuwswijsheid voor en door Groninger mbo-jongeren (1,0 fte) (V25.0395)
Functieomschrijving
Ben jij een onderzoeker die op zoek is naar een uitdagend PhD project waarbij je samen met mbo-jongeren in de provincie Groningen, docenten en journalisten onderzoek gaat doen naar nieuwswijsheid? Heb jij buitengewone interesse voor de journalistiek en het middelbaar beroepsonderwijs? Solliciteer dan op deze promotieplaats. In dit vierjarige project ga jij onderzoek doen naar hoe jongeren nieuws gebruiken en ervaren, om vervolgens met jongeren onderwijsmateriaal voor nieuwswijsheidsprogramma’s te ontwikkelen vanuit de nieuwsbehoeften en interesse van jongeren zelf.
Nieuwswijsheid is cruciaal voor burgerschap en democratische participatie van jongeren. Burgerschapsonderwijs in het mbo besteedt momenteel echter nog maar beperkt aandacht aan het leren herkennen, beoordelen en engageren met nieuws. Bovendien sluit het bestaande lesaanbod onvoldoende aan op het snel veranderende nieuwsgebruik van mbo-jongeren, terwijl onderzoek aantoont dat juist de nieuwswijsheid van praktisch opgeleide jongeren achterblijft.
Als promovendus voer je ontwerpgericht, wetenschappelijk onderzoek uit naar de nieuwsconsumptie van mbo-jongeren en het ontwikkelen van waardevolle nieuwswijsheidsprogramma’s in het mbo. Je doet dit onder begeleiding van een wetenschappelijke begeleidingscommissie aan de RUG, in samenwerking met collega’s van de lokale publieke omroepen in de provincie Groningen, OogTV en RTV1, en van mbo-instelling Noorderpoort.
Met dit PhD-project lever je een waardevolle bijdrage aan hoe middelbaar beroepsonderwijs en de lokale journalistiek beter aan kunnen sluiten op de nieuwsbehoeften van jongeren.
Als promovendus vervul je onder andere de volgende taken:
- Je voert journalistiekwetenschappelijk onderzoek uit dat resulteert in een proefschrift dat aansluit bij de doelstellingen en eisen van het project.
- Je organiseert en voert dataverzameling uit voor de deelprojecten in de stad Groningen en Stadskanaal.
- Je publiceert resultaten van het onderzoek in internationale wetenschappelijke tijdschriften.
- Je presenteert het onderzoek aan een breed publiek van zowel (internationale) collega-wetenschappers als aan praktijkpartners, inclusief de journalistiek en het mbo.
- Je draagt bij aan een beperkt aantal onderwijsactiviteiten bij de opleidingen binnen Mediastudies (in totaal 0,4 fte verspreid over vier jaar).
Organisatie
Sinds haar oprichting in 1614 heeft de Rijksuniversiteit Groningen internationaal een reputatie opgebouwd als dynamische en innovatieve universiteit die hoogwaardig onderwijs en onderzoek aanbiedt. De circa 33,000 studenten worden aangemoedigd om hun individuele talenten te ontwikkelen binnen inspirerende bachelor- en masterstudietrajecten. De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de beste onderzoeksinstellingen van Europa en heeft talrijke samenwerkingsverbanden met gerenommeerde universiteiten en academische netwerken in de hele wereld.
Faculteit en opleiding
De Faculteit der Letteren van de RUG is een grote dynamische faculteit in het hart van de stad Groningen. Ruim 5.000 studenten en 700 medewerkers werken er elke dag aan de grenzen van het weten. De faculteit heeft een gevarieerd onderwijsaanbod, dat bestaat uit 16 bacheloropleidingen en meer dan 40 masterprogramma's. Op internationaal gebied vindt er onderzoek plaats op het gebied van archeologie, cultuurstudies, geschiedenis, internationale betrekkingen, journalistiek, letter- en taalkunde.
Functie-eisen
Voor deze promovendusfunctie zoeken we iemand die:
- Een masteropleiding heeft afgerond op gebied van journalistiekwetenschap, mediastudies, communicatiewetenschap, onderwijswetenschap, sociale wetenschappen of geesteswetenschappen.
- Beschikt over goede onderzoeksvaardigheden, zowel conceptueel als empirisch.
- Kennis en vaardigheden heeft om kwalitatieve en/of ontwerpgericht onderzoeksmethoden toe te passen.
- De Nederlandse taal op C1-niveau beheerst en uitstekende academische schrijfvaardigheden in het Engels heeft.
- Enthousiast wordt van het werken met jongeren in verschillende regio’s.
- Interesse heeft in de (lokale) journalistiek.
- Beschikt over sterke sociale- en communicatieve vaardigheden en een teamspeler is.
- Beschikt over goede organisatievaardigheden en doorzettingsvermogen.
Organisatie
Arbeidsvoorwaarden
Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:
- Een salaris van minimaal € 2.901 bruto per maand in het eerste jaar tot maximaal € 3.707 bruto per maand in het laatste jaar bij volledige werktijd (schaal P).
- 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto-inkomen.
- Een tijdelijke aanstelling van 1,0 fte voor een periode van vier jaar. De kandidaat wordt eerst voor twaalf maanden aangesteld. Na negen maanden zal een beoordeling plaatsvinden van de resultaten van de kandidaat en de voortgang van het PhD-project, om te beslissen of de aanstelling wordt voortgezet. Verlengen van het contract is afhankelijk van voldoende voortgang in het eerste jaar, zodat kan worden verwacht dat het proefschrift binnen de contractperiode succesvol wordt afgerond.
Beoogde datum van indiensttreding: 1 december 2025
Sollicitatie
Stuur je sollicitatie, inclusief:
- Een recent curriculum vitae.
- Een motivatiebrief van maximaal twee A4.
- Een beknopt onderzoeksvoorstel van maximaal 500 woorden waarin je uitlegt hoe je het project zou aanpakken.
- Indien beschikbaar, een kopie van een artikel, boekhoofdstuk, journalistieke publicatie of een andere tekst die je werk het beste vertegenwoordigt.
- Een gewaarmerkte kopie van je diploma’s en cijferlijsten.
- Contactgegevens voor twee academische referenties.
Stuur je sollicitatie in als twee PDF-bestanden (één voor de motivatiebrief en één als extra document voor alle andere documenten).
Je kunt solliciteren naar deze functie tot 1 september 2025 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier. Alleen volledige sollicitaties die binnen de termijn zijn ingediend, worden in aanmerking genomen.
De selectiegesprekken vinden naar verwachting plaats in de week van 15 september 2025.
De Rijksuniversiteit Groningen streeft ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Het werken aan onze kernwaarden inclusiviteit en gelijkwaardigheid zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en wij werken constructief aan het creëren van een sociaal veilige omgeving. Diversiteit van studenten en medewerkers verrijkt het academische debat en draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Daarom moedigen wij met name sollicitanten uit maatschappelijk ondervertegenwoordigde groepen aan te solliciteren. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/about-ug/policy-and-strategy/diversity-and-inclusion/
Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode en de Code of Conduct for the recruitment of researchers: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met:
- Dr. Joelle Swart, j.a.c.swart rug.nl
- Prof.dr. Yael de Haan, yael.de.haan rug.nl
Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.