Skip to ContentSkip to Navigation
About us Profile Prizes and awards Nobel Prize Nobel Prize winner Ben Feringa
Header image Nobel Blog

Nobel Blog

Ons werk als ‘Flying Reporters’ is soms zwaar

Datum:09 december 2016
Auteur:Peter van der Sijde
Actie bij het Koninklijk Paleis
Actie bij het Koninklijk Paleis

Na de prachtige Nobel Lecture van Ben Feringa in de Aula was onze volgende doel Ben Feringa op te vangen bij het Nobel-concert. Even een fotomomentje. We waren op tijd, dachten we. Helaas, we hebben hem gemist.

Wat doe je dan met de zee van tijd die we plotseling hadden. We hoeven geen foto’s uit te zoeken en een passend stukje te schrijven.

Stockholm biedt gelukkig voldoende mogelijkheden om de tijd zinvol en toch leuk te besteden.
In de oude stad op het eiland Helgeandsholmen ligt de wijk Gamla Stanis. Hier is het goed toeven. Mooie gebouwen, oude huizen, leuke restaurantjes en, niet onbelangrijk, het Zweedse Parlement (Riksdag) huist er ook.
We lopen over het Zweedse Binnenhof maar ja, ’s avonds kom je geen parlementariërs tegen. Dan maar doorlopen door de nauwe straatjes naar het Koninklijk Paleis. Het is enorm groot (ruim 600 kamers) en is nog steeds in gebruik als werkpaleis.

Rondom het paleis staan wachters net als bij Buckingham Palace. De man, ja het zijn altijd mannen, mocht af en toe zijn benen strekken. Hij liep regelmatig 100 meter naar links om vervolgens op zijn schreden terug te keren om zijn plaats in het wachthokje weer in te nemen.

Plotseling hoorden we harde voetstappen en kwamen er twee soldaten met een wachter de hoek om stappen. Wisseling van de wacht dachten we. Maar nee, hoor. De heren kwamen de eenzaam op wacht staande paleisbewaarder heel gezellig een warm kopje koffie brengen (of Glüwein maar dat konden we niet goed zien). Waarom die twee soldaten de cateraar gezelschap hielden, is ons niet duidelijk geworden. Misschien is de omtrek van het paleis zo groot dat je er kunt verdwalen. Zweden is een sociaal land.

Deze en andere foto’s van Stockholm by Night kun je zien op mijn Google+ website.

Reacties

Reacties laden...