Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Prijzen en toekenningen De Nobelprijs Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Ben Feringa in de internationale media

Na het winnen van de Nobelprijs was Ben Feringa niet meer uit de nationale en internationale media weg te slaan. Van RTV Noord en Dagblad van het Noorden tot het NOS Achtuurjournaal en The New York Times, in elk medium verscheen Ben Feringa. The New York Times beschrijft Feringa en de twee andere winnaars Jean-Pierre Sauvage en J. Fraser Stoddart als pioniers op het gebied van nanomachines.

Volgens Time Magazine zijn er vijf dingen die je moet weten over de moleculaire machines van het trio en waarom deze kleine creaties zo’n enorme doorbraak vormen.

  1. Ze zijn duizend maal dunner dan een haar.
  2. De impact ervan kan net zo groot zijn als de impact die de microchip ooit had op de computertechnologie
  3. Deze moleculaire machines zouden in de toekomst ook in het menselijk lichaam kunnen werken
  4. Ze zouden ziektes kunnen detecteren voordat er enige symptomen te zien zijn
  5. Het Nobelcomité denkt dat het potentieel van deze moleculaire machines onvoorstelbaar groot is

Ook in de The Washington Post verscheen een lovend artikel over de drie. ‘These three laureates … have opened this entire field of molecular machinery and shown us that you can make machine-like function at the molecular level’, vertelt een lid van het Nobelcomité aan de krant.

De BBC schrijft ‘All grand endeavours start small’ en schetst een korte geschiedenis van moleculaire machines. ‘The work has overtones of science fiction, but holds huge promise in the field as diverse as medicine, materials and energy’. De eerste moleculaire motor, gebouwd door Ben Feringa, wordt ook als een ‘landmark in the field’ gezien.

Feringa vertelde aan The Guardian dat het winnen van de prijs een grote verrassing was. ‘I’m so honoured and emotional about it’, zei hij. Tijdens het ontwikkelen van de eerste functies van de nanomachine kon hij ook nauwelijks geloven dat het werkte.

Op de vraag waarom hun werk zo belangrijk is, antwoordt Feringa aan The New York Times: ‘Think about nanomachines, microrobots, think about tiny robots that the doctor in the future will inject in your blood veins, and they go search for cancer cells or going to deliver drugs, for instance’.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:17
View this page in: English