Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Feiten en cijfers Duurzaamheid

Duurzaam reizen binnen Europa: tot 9 uur reistijd altijd met de trein

Snel inzicht in het beleid voor dienstreizen met de nieuwe treinkaart en beslisboom
31 januari 2023
treinkaart banner

Medewerkers van de RUG maken elk jaar veel kilometers met het vliegtuig. Om de CO2-uitstoot hiervan te verminderen en om medewerkers aan te sporen om duurzame keuzes te maken, heeft de RUG duurzaam beleid voor buitenlandse dienstreizen opgesteld. Per 1 januari is het beleid zoals aangekondigd aangepast. Om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken is er nu een nieuwe treinkaart en beslisboom.

Wat houdt het nieuwe beleid in?

Voor alle buitenlandse dienstreizen die na 1 januari 2023 worden geboekt geldt dat medewerkers reizen met de trein (in plaats van het vliegtuig) als:

  • de bestemming vanaf Groningen (of een andere plaats van vertrek) minder dan 800 km is, en/of;
  • de reistijd met de trein minder dan 9 uur bedraagt.

De RUG wil medewerkers aansporen om duurzame keuzes te maken. Neem dus ook in je overweging mee of de reis noodzakelijk is of dat een video conference of online meeting volstaat.

Nieuwe kaart en beslisboom

Op de kaart kun je in één oogopslag zien welke bestemmingen binnen 9 uur bereikbaar zijn (groen) en waarvoor je dus sowieso met de trein reist. Bestemmingen met een treinreistijd van meer dan 9 uur zijn in geel aangegeven. Kies je ervoor om ook naar deze bestemmingen met de trein te reizen? Dan maak je een duurzame beslissing en ben je goed bezig!

Je vindt op de kaart ook extra informatie, zo kun je voor een aantal bestemmingen zien wat de CO2-uitstoot is per trein en vliegtuig. Voor Bordeaux is dit bijvoorbeeld 2 kg wanneer je met de trein reist, tegenover 396 kg wanneer je zou vliegen. Dan weet je direct waar je het voor doet.

Wil je de kaart in print op A3-formaat ontvangen? Stuur dan een mailtje naar greenoffice@rug.nl.

Waarom ook alweer duurzaam reisbeleid?

16% van de totale CO2-footprint van de RUG bestaat uit dienstreizen. Bijna 70% van deze reizen vindt plaats binnen Europa. In 2019 is er bij de RUG beleid vastgesteld voor buitenlandse dienstreizen. In 2020 en 2021 werd er minder gereisd door de coronacrisis, maar nu neemt het aantal reisbewegingen opnieuw toe. In september 2022 is het reisbeleid voor buitenlandse dienstreizen daarom opnieuw vastgesteld door het College van Bestuur. Om te werken aan het verminderen van de CO2-uitstoot van de Universiteit geldt met ingang van 1 januari 2023 het nieuwe beleid.

Er zijn twee manieren waarop de RUG de CO2-uitstoot van buitenlandse dienstreizen wil verminderen. Allereerst worden medewerkers aangespoord om een bewuste afweging te maken: is de reis noodzakelijk? Of kan het ook via een online meeting of video conference? En ten tweede door (korte) reizen binnen Europa met de trein af te leggen, in plaats van met het vliegtuig.

De beslisboom en kaart zijn ontworpen in samenwerking met Laurine Brugman van Cake Mixstore. Het beleid voor buitenlandse dienstreizen is onderdeel van de overkoepelende strategie op het gebied van duurzame mobiliteit van de Universiteit.

Laatst gewijzigd:02 februari 2023 13:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...