Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Feiten en cijfers Duurzaamheid

RUG bouwt zonnepanelenveld op Zernike voor meer duurzame energie

13 juli 2017

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) legt deze maand een groot veld van 1.700 zonnepanelen neer in het noorden van de Zernike Campus Groningen. De duurzame energieopbrengst gaat direct naar onderzoeksapparatuur in de buurt. Het veld ligt tussen het KVI-Center for Advanced Radiation Technology (Cart) en EnTranCe en zal zo’n 5.400 MWh genereren. Het verbruik van 120 huishoudens per jaar. De panelen worden in september 2017 in gebruik genomen.

Energie voor deeltjesversneller

De opgewekte energie wordt rechtstreeks geleverd aan onderzoeksapparatuur voor KVI-Cart. Daar staan grote apparaten, zoals laserinstallaties en de deeltjesversneller AGOR, waarmee atoomkernen versneld worden tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Dit soort onderzoeksapparatuur heeft doorgaans een hoog stroomverbruik en dit kan nu uit duurzame energie bestaan.

Duurzame universiteit

De Rijksuniversiteit Groningen zet zich al lange tijd in voor duurzaamheid binnen de universiteit. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en onderzoek, maar ook op het gebied van bedrijfsvoering, renovatie- en nieuwbouwprojecten. De RUG staat het wereldwijd op plek 15 in de Greenmetric Ranking of World Universities.

Panelen geplaatst door Groningse partijen

De opdracht tot plaatsing van de zonnepanelen is na een aanbestedingstraject gegund aan ITBB uit Groningen. Zij werken hierbij samen met ENIE, ook uit Groningen. Het Facilitair Bedrijf van de RUG, afdeling Gebouw en Terreinbeheer, heeft het voortraject samen met adviesbureau Deerns voorbereid. De zonnepanelen worden voor een deel gefinancierd uit een SDE+ subsidie van de overheid.

De RUG verwacht binnen 10 jaar de investering in het zonnepanelenveld te hebben terugverdiend. Daarnaast is er ruimte voor uitbreiding van het veld in de toekomst.


Zonnepanelen op het Zernike
Zonnepanelen op het Zernike
Laatst gewijzigd:27 augustus 2021 15:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...