Petitie ABP
Momenteel is de klimaattop bezig in Parijs waar de wereldleiders beslissen over onze toekomst. Soms lijkt het alsof wij als individu totaal geen verschil kunnen maken, maar dat kan wel.
Ons pensioenfonds ABP is de grootste Nederlandse vermogensbeheerder met een totaal beheerd vermogen van 334 miljard euro. Momenteel belegt het ABP ongeveer 10 % hiervan in CO2-intensieve bedrijven en de fossiele energie industrie, zoals Shell, ExxonMobil, Total, Chevron en Petroleo Brasilero. Met deze beleggingen gokt het ABP zowel het klimaat als met ons pensioen.
Doordat het ABP in deze bedrijven investeert draagt ons pensioen bij aan het verergeren van milieu- en klimaatproblematiek. Investeringen in fossiele energie hebben echter ook een groot financieel risico. Op het moment dat er internationaal gezien een snelle implementatie van klimaatbeleid wordt bereikt, zullen aandelen van deze fossiele energie bedrijven sterk in waarde dalen, tot wel 60%. Dit wordt ook wel de ‘Carbon Bubble’ genoemd.
Als pensioendeelnemers bij ABP willen wij uiteraard later een financieel mooi pensioen. Wij willen echter ook dat het ABP klimaatvriendelijk belegt. Wij roepen het ABP-bestuur op geleidelijk, verantwoord en zo snel mogelijk investeringen in de fossiele energie af te bouwen.
Alvast dank namens iedereen die veel last gaat krijgen van klimaatverandering!
Laatst gewijzigd: | 18 februari 2021 15:29 |
Meer nieuws
-
12 mei 2022
KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid
Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
15 maart 2022
Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...
-
20 december 2021
Bevlogen bekeerling predikt duurzaam ondernemen
Duurzame ondernemers de hand reiken, daar is het Gjalt de Jong om te doen. Hij ziet de universiteit als regisseur van vernieuwing. Een onafhankelijke scheidsrechter die de omslag naar een circulaire economie kan versnellen. Daartoe moest hij eerst...