Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie Diversiteit en Inclusie

Toegankelijk onderwijs aan de RUG

31 oktober 2022

In de Week van de Toegankelijkheid vond op 6 oktober het evenement ‘Accessible education at the UG’ plaats. Twee thema’s stonden centraal: inclusief onderwijs en de toegankelijkheid van gebouwen en online applicaties/websites.

Tijdens de bijeenkomst discussieerde een groep van studenten én docenten met een functiebeperking over hun ervaringen met studeren en werken aan de RUG. Ze wezen ons op de vooroordelen die over hen leven: kan iemand met dyslexie wel studeren, kan iemand met een fysieke beperking wel hoogleraar worden? De studenten gaven ook aan dat ze rondom tentamenvoorzieningen en support wel veel welwillendheid zien, maar ook dat docenten en staf niet altijd de kennis in huis hebben om passende onderwijs- en tentamenvoorzieningen te regelen.

Daarnaast werd er ook gesproken over online colleges, waar in de Coronaperiode veel studenten met een beperking baat bij hebben gehad. Voorbeelden die voorbij kwamen, waren een student met autisme die online minder prikkels ervaarde en een student met een auditieve beperking die zijn medestudenten online veel beter kon volgen vanwege het gebruik van een microfoon. Ze vinden het jammer dat colleges nu niet standaard meer worden opgenomen en beschikbaar gesteld.

Tot slot ondertekende de rector magnificus, Cisca Wijmenga, de intentieverklaring VN-verdrag voor inclusief onderwijs. Hiermee onderstreept de RUG het belang van een inclusieve universiteit: we blijven ons inzetten voor een toegankelijke en inclusieve universiteit, samen met de studenten, docenten en staf om wie het gaat!

De RUG werkt hard aan verbetering van bovengenoemde zaken. Actuele voorbeelden zijn:

  • Het verbeteren van de websites over studeren met een ondersteuningsvraag, zoals de SSC website en de nieuwe website voor studiekiezers met een ondersteuningsvraag.
  • De adviesregeling van de studentendecanen over online onderwijsvoorzieningen.
  • Twee projectleiders werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid van gebouwen en alles wat de RUG online heeft staan (websites en online applicaties). 6 Oktober is hiertoe een meldpunt gelanceerd.
  • In het najaar start er een pilot studieadviseursprofessionalisering voor startende studieadviseurs bij FSE en Letteren.

Met vragen over alle projecten kun je mailen naar Aletta Westra, a.c.westra-hofstee rug.nl, projectleider implementatie beleidsplan functiebeperkte studenten.

Studenten bespreken toegankelijk onderwijs aan de RUG
Laatst gewijzigd:24 maart 2023 17:25
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!