Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie De roadmap naar data-autonomie Over het project

Ambassadeurs

decoratieve afbeelding

Het data-autonomieproject wordt ondersteund door een team van ambassadeurs die bekendheid geeft aan het project en meehelpt aan het uitbreiden van de community. Onze ambassadeurs dragen bij aan het project door:

  • De perspectieven, belangen en zorgen van de faculteit of het vertegenwoordigde RUG-orgaan te vertegenwoordigen.
  • Bewustwording te creëren over het onderwerp en het project door erover te praten en het thema te bespreken met collega’s, partners, medewerkers enz., eenieder die verbonden is aan de RUG en dus met dit thema te maken heeft.
  • Een sterke community op te bouwen en te bevorderen door anderen te motiveren en uit te nodigen om ons op deze weg te vergezellen.
  • Een bijdrage te leveren aan de blog op onze website over data-autonomie door een column over het onderwerp te schrijven en/of door een netwerk op te richten met collega-schrijvers die ook iets in dit blog te melden hebben.
  • De evenementen te ondersteunen en eraan bij te dragen in een vorm die bij onze ambassadeurs past.

Wil je ook ambassadeur worden voor het data-autonomieproject? Iedereen die graag een bijdrage wil leveren, is welkom!

Arjen Deenen
Arjen Deenen

Arjen Deenen

Arjen is Functionaris Gegevensbescherming bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij treedt onder andere op als onafhankelijk toezichthouder en adviseert over gegevensbescherming binnen de Rijksuniversiteit Groningen.

Brian Setz
Brian Setz

Brian Setz

Brian Setz is de hoofdsoftwareontwikkelaar voor het onderwijs bij het Digital Lab van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Digital Lab ontwerpt, ontwikkelt en ondersteunt een suite van tools om docenten te helpen met hun computerlabonderwijs en om het gebruik van blended learning en e-learning te bevorderen. Open source softwareontwikkeling en gegevensautonomie zijn essentiële aspecten bij het maken van onze toolsuite.

Christian van der Kooi
Christian van der Kooi

Christian van der Kooi

Christian heeft met succes een breed scala aan IT-projecten afgerond voor verschillende organisaties, waarbij het gebruik, de opslag en het delen van gegevens een centrale rol speelden. Het is essentieel om zorgvuldig en bewust na te denken over het gebruik van cloudservices. Door vooraf de mogelijke implicaties grondig te begrijpen, kan men weloverwogen beslissingen nemen en een duurzame aanpak garanderen.

Daniël Vos
Daniël Vos

Daniël Vos

Als Data Trainee bij het data-autonomie- en OSPO-project help ik de projectleider bij de organisatie van het Data Autonomy Event. Dit geeft me de mogelijkheid mijn passie voor data te combineren met mijn ambitie om een positieve verandering teweeg te brengen. Ik vind het een eer om deel uit te maken van een project die erop gericht is om de beginselen van data-autonomie bij de RUG te bevorderen en ik wil graag bijdragen aan het succes ervan.

Ferry Helweg
Ferry Helweg

Ferry Helweg

Ferry is junior coördinator onderwijstoepassingen bij het team ICT voor Onderwijs. Hij is verantwoordelijk voor onderwijssystemen die gebruikt worden op de RUG (zoals Brightspace en Kaltura). Deze systemen verwerken gegevens van zowel studenten als docenten. Er zijn vaak geen goede open-source alternatieven voor deze oplossingen. Dit maakt de autonomie van gegevens nog belangrijker.

Floris Krabbe
Floris Krabbe

Floris Krabbe

Als Teamlead van Team BI is Floris betrokken bij universiteitsbrede managementinformatievoorzieningen. Floris is ook betrokken bij het DIDM-initiatief (Data Informed Decision Making). Dit initiatief richt zich op de vraag "Hoe worden we als RUG een meer data-geïnformeerde organisatie". In deze voorbeelden is het belangrijk om aandacht te besteden aan de data die gebruikt wordt. De afhankelijkheid van Big-Tech is ook een onderwerp dat steeds meer besproken wordt.

Jan-Willem Brijan
Dr. Jan-Willem Brijan

Dr. Jan-Willem Brijan

Jan-Willem heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met learning analytics, eerst bij de faculteit Science and Engineering, en momenteel werkt hij aan een projectplan voor de ontwikkeling en implementatie van learning analytics in samenwerking met verschillende (zes à zeven) faculteiten. Daarnaast doceert hij aan de faculteit Science and Engineering en coördineert hij het DATE-team (Data, Analytics and Tools for Education) van de faculteit.

Jaap-Henk Hoepman
Dr. Jaap-Henk Hoepman

Dr. Jaap-Henk Hoepman

Jaap-Henk studeerde informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op basis van zijn werk aan het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI). Zijn onderzoeksinteresses richten zich op privacy by design en privacyvriendelijke protocollen voor identiteitsbeheer en IoT.

Jelte Nimoth
Dr. Jelte Nimoth

Dr. Jelte Nimoth

Jelte behaalde een PhD in Chemie en werd Data Steward voor het FSE, waar hij onderzoek ondersteund.. In zijn functie heeft hij veel contact met onderzoeksgroepen en helpt hij onderzoekers met taken op het gebied van onderzoeksdatamanagement. Data is dan ook zijn 'bread & butter' en Jelte is een fervent voorstander van een data-autonome universiteit, altijd met een kritische blik op Big Tech en haar kant-en-klare oplossingen.

Jeroen van Engen

Jeroen van Engen is momenteel hoofd van de afdeling vreemde talen en universitair hoofddocent Nederlands aan het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is betrokken bij verschillende projecten over technologie-gemedieerd taalonderwijs.

decoratieve afbeelding
Dr. Léonie de Jonge

Dr. Léonie de Jonge is universitair docent Europese Politiek & Maatschappij aan de Faculteit der Letteren. Daarnaast is ze lid van de Jonge Akademie Groningen (YAG) en De Jonge Akademie (DJA) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Binnen deze academies levert ze een actieve bijdrage aan verschillende werkgroepen die zich bezighouden met onderwerpen als de politieke economie van wetenschappelijk publiceren en het vraagstuk van data autonomie in het hoger onderwijs.

Dr. Lukas Wolf
Dr. Lukas Wolf

Dr. Lukas Wolf

Dr. Lukas Wolf is beleidsadviseur aan de RUG. Hij voorziet de universiteit van data-geïnformeerde beleidsanalyses en beleidsaanbevelingen. Voor hem gaat data autonomie over het hebben van de mogelijkeheid om zelf de tools te kiezen die je wilt gebruiken door open standaarden en open tooling te bevorderen, om zo vendor lock-in of commercial-by-default te voorkomen. Hij is enthousiast over open data initiatieven en over het integreren van open science praktijken binnen onze universiteit.

Malcolm Campbell-Verduyn
Dr. Malcolm Campbell-Verduyn

Dr. Malcolm Campbell-Verduyn

Malcolm Campbell-Verduyn is hoofddocent Internationale Politieke Economie bij de afdeling Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie, Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen, en onderzoeksmedewerker

Marit de Jong
Marit de Jong

Marit de Jong

Marit is masterstudent Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is gespecialiseerd in kritische filosofie van technologie en schrijft over onderwerpen als deepfakes, learning analytics in het hoger onderwijs en digitale arbeid. Vorig jaar was ze co-auteur van een boekhoofdstuk over de bias van online.

Muhamed Amin
Dr. Muhamed Amin

Dr. Muhamed Amin

Dr. Muhamed Amin behaalde zijn PhD in Computationele wetenschap aan de City University van New York. Daarna ging hij aan de slag bij UC Berkeley als postdoc in computerwetenschappen. Daarna werkte hij in Stanford National Accelerator aan gegevensanalyse van wetenschappelijke experimenten. In 2017 verhuisde hij naar Duitsland om als wetenschapper te werken in het Duitse elektronensynchrotron. Daar schreef hij software voor moleculaire modellering. Hij verhuisde naar de Rijksuniversiteit Groningen en werkt daar als assistent-professor.

Noha El-Baz
Dr. Noha El-Baz

Dr. Noha El-Baz

Dr. Noha El-Baz is bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gepromoveerd in de Medische Wetenschappen en heeft 25 jaar ervaring in het onderwijs, in Nederland en daarbuiten. Ze heeft de Senior Kwalificatie Onderwijs (SKO) behaald aan de Rijksuniversiteit

decoratieve afbeelding
Rick Roodbergen

Rick Roodbergen

Rick Roodbergen is Junior GIS Specialist bij de Support afdeling van de Geodienst van het Centrum voor Informatie Technologie. De Geodienst ondersteunt onderzoekers en studenten met alle vragen en projecten die te maken hebben met geografische data en de verwerking in GIS. De Geodienst adviseert en ondersteunt projecten en onderzoeken van bijna alle faculteiten van de RUG. Rick staat bij deze ondersteuning in de eerste lijn van ondersteuning en levert bijdrages aan allerlei projecten op het gebied van geografische data.

Stef de Gunst
Stef de Gunst

Stef de Gunst

Als licentie- en contractbeheerder begeleiden we medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen bij het aanschaffen van software die nodig is voor onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering. Naarmate de kennis en bewustwording over het omgaan met data toeneemt, groeit ook de behoefte aan ondersteuning. We screenen, samen met andere belanghebbenden, alle software en geven een helder inzicht in de risico's met betrekking tot dataprivacy en -beveiliging. Ook sommige onderwerpen met betrekking tot data autonomie worden onderzocht.

Yori Ong
Dr. Yori Ong

Dr. Yori Ong

Yori studeerde natuurkunde en tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de afdeling bio-engineering van het UMCG. Momenteel onderzoekt en ontwikkelt hij nieuwe digitale communicatienetwerken die zelforganisatie en collectieve actie ondersteunen. Yori werkt nauw samen met Public-Ops, een nationaal collectief van ondernemers.

Prof. dr. Marianne Franklin
Prof. dr. Marianne Franklin

Prof. dr. Marianne Franklin

Marianne is Hoog Leraar van Media, Cultural Industries and Society bij het Centre for Media and Journalism Studies, Rijksuniversiteit Groningen, voormalig voorzitter van het Global Internet Governance Academic Network (GigaNet) en de Internet Rights and Principles Coalition van het UN Internet Governance Forum, en verbonden met het Digital Constitutionalism Network. Marianne is, naast haar onderzoek betrokken bij het onderhandelen over digitale mensenrechtennormen voor duurzaam digitale technologieontwerp en -gebruik in internet beleidsvorming van de EU, de Raad van Europa en de VN. Marianne, een ontvanger van onderzoeksfinanciering van de U.S. Social Science Research Council (SSRC), Ford Foundation en Australian Research Council, werd in 2022 onderscheiden als Distinguished Scholar in Science, Technology, Art and International Relations bij de International Studies Association.

decoratieve afbeelding
Richard Rijnks

Dr. Richard Rijnks

Richard Rijnks is universitair docent Ruimtelijke Analyse, GIS en Planningsmethoden aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Rijksuniversiteit Groningen. Hij is secretaris van de Regional Science Association International - Britse en Ierse Sectie en een fellow van de Aletta Jacobs School of Public Health en de Rudolf Agricola School voor Duurzame Ontwikkeling. Zijn voornaamste interesses betreffen het gebruik van geografische gegevens om vragen rond welzijn, ruimtelijke kwaliteit en economische ontwikkeling te analyseren.

Laatst gewijzigd:25 maart 2024 14:59
View this page in: English