Prof. Katja Loos krijgt meer dan EUR 6 miljoen subsidie voor het maken van duurzaam plastic

Professor Katja Loos van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een Perspectief subsidie van ruim 6 miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze gaat een groot onderzoeksproject leiden om dunne films, coatings en inkten duurzamer te maken.
Prof. Loos zal intensief samenwerken met een breed scala aan kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven uit de hele waardeketen van dunne films, coatings en inkten. Andere UG-onderzoekers die bij dit project betrokken zijn, zijn Dina Maniar en Giuseppe Portale. De naam van het project is 'Sustainable inks and coatings: Developing switchable and adaptive functional polymers and additives for low environmental footprint' (SusInkCoat).
Nieuw terrein: verduurzamen van dunne kunststof lagen
Er is veel vooruitgang geboekt in het duurzamer maken van kunststoffen voor grotere toepassingen. Dunne lagen, zoals die in coatings en inkten, blijven echter achter. Het consortium gaat nieuwe materialen, processen en toepassingen ontwikkelen om de duurzaamheid, functionaliteit en recyclebaarheid van coatings en inkten te verbeteren. Daarnaast leiden ze een nieuwe generatie chemici en chemisch ingenieurs op voor wie duurzaamheid en circulariteit kernwaarden zijn.
Over Katja Loos
Katja Loos werkt sinds 2003 aan de RUG bij het Zernike Institute for Advanced materials (ZIAM) en is in 2012 benoemd tot hoogleraar macromoleculaire chemie en nieuwe polymere materialen. Loos werkt volop aan het vernieuwen van materialen die momenteel niet-recyclebaar zijn. Met haar werk won ze enkele prijzen, waaronder de IUPAC 2021 Distinguished Women in Chemistry prijs. Vorig jaar won ze met haar onderzoeksgroep HyBRit de NWO Team Science Award.
Perspectief
Het NWO Perspectief programma daagt onderzoekers uit om samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nieuwe hoogten te bereiken in technologische innovatie, waarbij economische kansen worden gecreëerd voor Nederland.
Zeven brede onderzoeksconsortia sleepten een Perspectiefsubsidie in de wacht. RUG professor Marco Fraaije is partner in een biotech onderzoeksprogramma .
Laatst gewijzigd: | 21 maart 2024 10:54 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...