Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Liekuut |opiniestukken overzicht

02 april 2023

In ‘Liekuut’, Gronings voor rechtuit of rechtdoorzee, delen we regelmatig de blik van één van onze wetenschappers op een actueel thema. Zo laten we zien dat RUG-onderzoekers een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat.

Liekuut: Christus of paasei - niets is zo veranderlijk als tradities
Gepubliceerd op:24 maart 2024

De kennis over de betekenis van onze christelijke feestdagen is behoorlijk weggezakt. Vraag in een winkelstraat naar wat we vieren met Pasen, en je zult waarschijnlijk iets horen over de paashaas. Is het tijd om Pasen, Goede Vrijdag en Pinksteren af te schaffen? Mathilde van Dijk, universitair docent geschiedenis van het christendom, vindt van niet. We doen er volgens haar goed aan om de kennis over deze tradities wat op te krikken. Tegelijkertijd moeten we ook accepteren dat tradities veranderen, of we dat nu willen of niet.

Liekuut | Niet de boer, maar het systeem is het probleem
Gepubliceerd op:05 februari 2024

Volgens Raymond Klaassen, Ecoloog bij de faculteit Science & Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn boeren zijn vooral slachtoffer van het systeem dat wij samen hebben vormgegeven. Volgens hem moeten we onze blik vooral op de agro-industrie richten, en dan kunnen we, met vrij kleine aanpassingen, het leven van de boer én ons landschap een stuk verbeteren.

Liekuut | Studiekeuze moet centraal staan bij het voorkomen van voortijdig schoolverlaten
Gepubliceerd op:08 januari 2024

Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs heeft een actieplan opgesteld om schooluitval voor alle niveaus terug te dringen. Universitair docent Ontwikkelingspsychologie Mandy van der Gaag zou echter graag zien dat de belangrijkste reden die genoemd is beter wordt aangepakt, namelijk de verkeerde studiekeuze.

Liekuut | Afschaffen fossiele subsidies biedt kansen
Gepubliceerd op:04 december 2023

Door de protesten van Extinction Rebellion weet iedereen dat ze bestaan: fossiele subsidies. En, door diezelfde protesten wordt er nu serieus gekeken naar het afschaffen daarvan. Dat is een goede zaak, zegt Bert Scholtens, want de regelingen zijn hun doel voorbij geschoten, zijn ronduit oneerlijk en de totstandkoming en uitvoering van het beleid is bovendien gespeend van enige transparantie. We doen er goed aan om te werken aan transparant, rechtvaardig én internationaal beleid, meent hij.

Liekuut | Niet bestaanszekerheid, maar stikstof zou het grote thema moeten zijn
Gepubliceerd op:13 november 2023

Bestaanszekerheid lijkt deze verkiezingscampagne het toverwoord. Het wordt in de media gepresenteerd als hét grote verkiezingsthema. Volgens Dirk Jan Wolffram komt dat omdat de écht grote thema’s niet vertaald worden naar partijpolitieke visies.

Liekuut | Met ‘gratis bier’ lossen we geen crisis op
Gepubliceerd op:06 november 2023

Het is verkiezingstijd dus proberen politici kiezers voor zich te winnen. Beloften, plannen en oplossingen voor alle crises vliegen ons om de oren. Maar gaat het stemmen op de juiste persoon, met het juiste plan ons écht verder brengen? Michel Dückers, Bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit denkt van niet. Om écht verder te komen moeten we véél meer doen: accepteren en naar de lange termijn kijken. Dat geldt voor de samenleving én politiek.

Liekuut | Politiek en media voeden zorgen over sociale scheidslijnen
Gepubliceerd op:09 oktober 2023

Je kunt geen krant openslaan of de tv aanzetten en er zijn wel mensen aan het bekvechten. De indruk ontstaat dat de polarisatie steeds meer toeneemt, net als ongelijkheid en segregatie. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek komt een opmerkelijk beeld naar voren, zegt bijzonder hoogleraar aan de RUG, Jochem Tolsma.

Liekuut |Het recht op gezondheid is minstens zo belangrijk als individuele keuzevrijheid
Gepubliceerd op:02 oktober 2023

Brigit Toebes, hoogleraar Gezondheidsrecht bij de Rijksuniversiteit Groningen, pleit voor bescherming van het recht op gezondheid door de overheid. Voortzetting van interventies met betrekking tot alcohol en roken zijn volgens Toebes een noodzakelijkheid.

Liekuut | Herzie het rampen- en noodrecht ingrijpend vóór de volgende crisis
Gepubliceerd op:28 augustus 2023

Mr. Adriaan J. Wierenga bepleit een grondige herziening en versimpeling van het staatsnoodrecht vóórdat de volgende crisis zich aandient. Een goede wet kan levensreddend zijn.

Liekuut | De provincie: een merkwaardige bestuurslaag met een imagoprobleem
Gepubliceerd op:10 juli 2023

Volgens Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de RUG, is de provincie een bestuurlijke laag die niet altijd begrepen wordt door de inwoners, hoewel ze wel een belangrijke functie heeft. Maar de koppeling tussen de verkiezing van Provinciale Staten en die van de Eerste Kamer noemt hij ongemakkelijk. 

Liekuut | Het platteland is niet maakbaar
Gepubliceerd op:19 juni 2023

We hebben lang gedacht dat Nederland, en dus het platteland maakbaar was. Maar nu vraagstukken over klimaatverandering en energietransitie steeds dichterbij komen, bereiken we de grens van de maakbaarheid, zegt Tialda Haartsen, hoogleraar Rurale Geografie bij de Rijksuniversiteit Groningen. En dat betekent dat we anders om moeten gaan met de inrichting van het platteland.

Liekuut | Neem leerlingen serieus en Nederlands zal weer floreren
Gepubliceerd op:15 mei 2023

Volgens prof. dr. Mathijs Sanders, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, is het schoolvak Nederlands een ondergeschoven kindje geworden. ‘Nederlands is te vaak een servicevak waarbij de vaardigheden die geleerd worden meer in dienst staan van andere vakken. Als we de creatieve intelligentie van de leerlingen willen respecteren en prikkelen moeten we docenten loopbaanperspectief bieden en het wetenschappelijke onderzoek naar de klaslokalen brengen.

Liekuut | Beperkte keuze staat verduurzaming in de weg
Gepubliceerd op:08 mei 2023

Het kabinet verhoogde de afgelopen jaren de energiebelasting voor aardgas en verlaagde die voor elektriciteit. De overheid wil hiermee stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen, of elektrisch koken. Mooi idee, maar, zegt Marlies Hesselman, docent Internationaal Recht, we moeten opletten dat iedereen mee kan blijven doen. Want wanneer het om energie gaat, gaat het niet om de keuzes die mensen wíllen maken, maar om de keuzes die mensen kúnnen maken.

Liekuut | Gronings vertrouwen terugwinnen? Tijd voor betrouwbaar beleid
Gepubliceerd op:03 april 2023

Er ligt een lijvig rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. De overheid heeft een ereschuld aan de Groningers, aldus de commissie. Volgens dr. Nienke Busscher betekent dit niet alleen dat er eerlijk moet worden gecompenseerd. Het is volgens haar ook tijd voor betrouwbaar beleid dat dicht bij de bewoners staat.

Liekuut | Een dag geen vlees op je bord? Ja, dat helpt!
Gepubliceerd op:03 maart 2023

Tijdens de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel wordt er opgeroepen om geen dierlijke producten te eten. Maar heeft dat zin? Ga je de wereld redden wanneer jij zo nu en dan een biefstukje overslaat? Ellen van der Werff, universitair hoofddocent omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt van wel.

Laatst gewijzigd:25 maart 2024 11:39
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...