Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

RUG- en UMCG-onderzoekers op Lowlands Science 2023

19 juni 2023

RUG- en UMCG-onderzoekers leveren ook dit jaar een bijdrage aan Lowlands Science. Ieder jaar worden er op Lowlands Science interessante onderwerpen besproken en onderzocht door wetenschappers uit heel Nederland. De RUG- en UMCG-bijdrages gaan over wetenschapscommunicatie en onderzoek naar de invloed van het microbioom.

decoratieve afbeelding

Klare Taal

Samen met hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets bespreekt RUG-onderzoeker Ben Feringa hoe je wetenschappelijke onderwerpen in begrijpelijke taal verwoord. De wetenschap boekt veel interessante resultaten, maar deze zijn vaak lastig te begrijpen voor het algemene publiek. Als wiskundige en scheikundige hebben Smeets en Feringa hier beide ervaring mee en zullen ze in gesprek gaan over hoe je interessante, maar complexe materie uitlegt aan een breed publiek.

Lees meer over 'Klare Taal.'

Shitty Science

Een team UMCG-onderzoekers gaat onder leiding van Iris Sommer en Jenny Borkent onderzoek doen naar de invloed van het microbioom op het temperament van de mens. Hiervoor nodigen zij de bezoekers van Lowlands uit om op hun gouden toilet hun behoefte te komen doen en een aantal vragen over hun persoonlijkheid en voedingsgewoontes te beantwoorden. Het team hoopt met de resulaten handvatten te bieden voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor mensen met psychiatrische en neurologische aandoeningen. De resultaten van het onderzoek zullen in 2024 bekend gemaakt worden.

Lees meer over 'Shitty Science'

Lowlands Science

Lowlands Science is een initiatief van Lowlands in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda, BKB Het Campagnebureau en New Scientist. Tijdens Lowlands Science worden door diverse universiteiten, HBO-instellingen en onderzoeksinstituten interessante onderzoeken uitgevoerd. Bezoekers kunnen zelf meedoen aan deze experimenten.

Lees meer over Lowlands Science

Laatst gewijzigd:19 juni 2023 11:52

Meer nieuws