Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

RUG organiseert derde editie van Nederlandstalige Essayprijs
18 april 2023

Na het succes van de eerste twee edities in 2019 en 2021 reikt de Rijksuniversiteit Groningen opnieuw de Gerrit Krolprijs uit. Deze essayprijs wordt georganiseerd door het Talencentrum in samenwerking met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur. Studenten van alle universiteiten in het Nederlandse taalgebied en van elke studierichting worden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2000 woorden. Voorwaarde is dat het essay nog niet eerder is gepubliceerd. Voor de derde editie is het thema de taal als breekijzer gekozen.

Een deskundige jury bepaalt welke inzenders in aanmerking komen voor een nominatie. De jury bestaat uit Mathijs Deen (schrijver), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (docent Nederlands bij het Talencentrum).

De Gerrit Krolprijs is in het leven geroepen ter stimulatie van het Nederlands als academische taal. In een wereld waarin het Engels steeds vaker de voertaal is binnen opleidingen, dient het Nederlands absoluut niet op de achtergrond te geraken. Zoals ook onderwijsminister Dijkgraaf zegt: ‘Ik ben van mening dat het Nederlands als onderwijstaal en als taal van wetenschap(scommunicatie) in het hele hoger onderwijs relevant is’.

De prijs is genoemd naar Gerrit Krol vanwege het buitengewoon indrukwekkende oeuvre waarmee deze schrijver de Nederlandse literatuur heeft verrijkt. Zijn literaire stemgeluid is uniek te noemen in het Nederlands taalgebied. Als dichter, romancier én essayist was hij een radicale vernieuwer, die in staat bleek om ook binnen zijn eigen oeuvre steeds weer nieuwe wegen in te slaan. Uit elke tekst die hij geschreven heeft, spreekt de liefde voor het denken en het formuleren en voor de moedertaal als de taal van het hart. In zijn essays toont hij zich consequent een begenadigd stilist met een hartstocht voor literatuur, kunst, filosofie en wetenschap en met een scherp oog voor maatschappelijke en psychologische thema’s.

De essays met het thema de taal als breekijzer kunnen tot uiterlijk 8 mei 2023 worden ingezonden via gerrit.krolprijs rug.nl. De winnaar wordt bekendgemaakt in juni. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2.000,- en een publicatie van het essay op literair weblog Tzum.

Meer informatie

Joeri Driehuis, tel. 050-3638175, marketing.tc@rug.nl

Laatst gewijzigd:27 november 2023 15:50

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.