Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

RUG organiseert derde editie van Nederlandstalige Essayprijs
18 april 2023

Na het succes van de eerste twee edities in 2019 en 2021 reikt de Rijksuniversiteit Groningen opnieuw de Gerrit Krolprijs uit. Deze essayprijs wordt georganiseerd door het Talencentrum in samenwerking met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur. Studenten van alle universiteiten in het Nederlandse taalgebied en van elke studierichting worden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2000 woorden. Voorwaarde is dat het essay nog niet eerder is gepubliceerd. Voor de derde editie is het thema de taal als breekijzer gekozen.

Een deskundige jury bepaalt welke inzenders in aanmerking komen voor een nominatie. De jury bestaat uit Mathijs Deen (schrijver), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (docent Nederlands bij het Talencentrum).

De Gerrit Krolprijs is in het leven geroepen ter stimulatie van het Nederlands als academische taal. In een wereld waarin het Engels steeds vaker de voertaal is binnen opleidingen, dient het Nederlands absoluut niet op de achtergrond te geraken. Zoals ook onderwijsminister Dijkgraaf zegt: ‘Ik ben van mening dat het Nederlands als onderwijstaal en als taal van wetenschap(scommunicatie) in het hele hoger onderwijs relevant is’.

De prijs is genoemd naar Gerrit Krol vanwege het buitengewoon indrukwekkende oeuvre waarmee deze schrijver de Nederlandse literatuur heeft verrijkt. Zijn literaire stemgeluid is uniek te noemen in het Nederlands taalgebied. Als dichter, romancier én essayist was hij een radicale vernieuwer, die in staat bleek om ook binnen zijn eigen oeuvre steeds weer nieuwe wegen in te slaan. Uit elke tekst die hij geschreven heeft, spreekt de liefde voor het denken en het formuleren en voor de moedertaal als de taal van het hart. In zijn essays toont hij zich consequent een begenadigd stilist met een hartstocht voor literatuur, kunst, filosofie en wetenschap en met een scherp oog voor maatschappelijke en psychologische thema’s.

De essays met het thema de taal als breekijzer kunnen tot uiterlijk 8 mei 2023 worden ingezonden via gerrit.krolprijs rug.nl. De winnaar wordt bekendgemaakt in juni. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2.000,- en een publicatie van het essay op literair weblog Tzum.

Meer informatie

Joeri Driehuis, tel. 050-3638175, marketing.tc@rug.nl

Laatst gewijzigd:27 november 2023 15:50

Meer nieuws

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 29 april 2024

  Sensor met gevoel

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...