Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

UMCG staat een jaar lang stil bij 225-jarig bestaan

02 september 2022

Als een klein ziekenhuis met acht bedden. Zo begon het UMCG 225 jaar geleden. In het academisch jaar 2022-2023 staat het UMCG uitgebreid stil bij deze mijlpaal met verschillende bijeenkomsten, activiteiten en verhalen.

Beeld: het Nosocomium Academicum in 1797
Beeld: het Nosocomium Academicum in 1797

Het was Evert Jan Thomassen à Thuessink die in 1797 in de binnenstad van Groningen een klein, academisch hospitaal stichtte: het Nosocomium Academicum. Met acht bedden was dit het begin van wat uiteindelijk het UMCG anno 2022 is geworden: een universitair medisch centrum met zo’n 13.000 medewerkers. 
 
Met gepaste trots staat het UMCG in het jubileumjaar 2022-2023 stil bij de bijna onvoorstelbare tijdreis die het in de afgelopen 225 jaar heeft gemaakt en waar het nu staat.  
 
Op umcg.nl/225  zijn verhalen te lezen over de historie van het UMCG en de eerste patiënten in 1797. In de loop van het jubileumjaar volgen meer historische verhalen, evenals verhalen van patiënten en medewerkers en vele anderen die betrokken zijn bij het UMCG. En het UMCG kijkt vooruit: hoe ontwikkelt het universitair medisch centrum verder en kunnen grote uitdagingen in gezamenlijkheid worden aangepakt? 

Publiekslezingen en open dag 
Tot de zomer van 2023 zijn er verschillende activiteiten voor zowel UMCG-medewerkers als algemeen publiek, waarbij er veel aandacht is voor de geschiedenis van het UMCG en hoe de rol van het UMCG in de afgelopen 225 jaar is ontwikkeld. Met de medewerkers trapt het UMCG het jubileumjaar af tijdens een feest van de personeelsvereniging op vrijdag 2 september. Voor het algemeen publiek worden er lezingen georganiseerd en is er in 2023 een open dag. Informatie over deze en andere activiteiten volgt op  umcg.nl/225.
 
Wat is jouw UMCG-verhaal? 
Die ene dokter of verpleegkundige die jou zo goed heeft geholpen, iets bijzonders voor je deed of simpelweg een arm om je heen sloeg toen het nodig was. Die ene onderzoeker die jou verder hielp of die docent van wie je zijn of haar wijze les nooit zult vergeten. Wat is jouw UMCG-verhaal en wil je dat delen? Laat het het UMCG weten via  umcg225 umcg.nl  en help mee het verhaal van het UMCG te vertellen.

Beeld: UMCG hoofdingang
Beeld: UMCG hoofdingang
Laatst gewijzigd:02 september 2022 14:24

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.