Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Kan hypnotherapie kinderen met langdurige buikpijn helpen?

12 oktober 2022

De afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het UMCG doet onderzoek naar een nieuwe behandeling van buikpijn bij kinderen. Het doel van het onderzoek is om te kijken of hypnotherapie als thuisbehandeling kan helpen bij kinderen met langdurige buikpijn die bij de huisarts komen. Alle kinderen van 7 t/m 17 jaar met langdurige buikpijn kunnen zich nu zelf aanmelden voor dit onderzoek, ook als ze nog niet bij de huisarts zijn geweest. Begin 2025 zijn de eerste resultaten van het onderzoek te verwachten.

Langdurige buikpijn komt veel voor bij kinderen. In de meeste gevallen is de buikpijn functioneel. Dit betekent dat de buikpijn niet veroorzaakt wordt door een afwijking in de organen. Er is momenteel geen behandeling voor functionele buikpijn bij de huisarts. De huisarts geeft informatie en geruststelling dat er niets ergs aan de hand is. Voor veel kinderen is dit niet voldoende, want bijna de helft van de kinderen heeft nog steeds buikpijn na 1 jaar.

Hypnotherapie als thuisbehandeling

Bij hypnose denkt men vaak aan een man met een klokje, maar dat is show hypnose en wordt niet gebruikt bij medische hypnose. Medische hypnose is te vergelijken met dagdromen met een doel, voorbeelden van doelen zijn een rustige buik en lekker slapen. In het ziekenhuis wordt steeds vaker hypnotherapie ingezet als behandeling voor functionele buikpijn. Uit onderzoek uit het ziekenhuis blijkt dat hypnotherapie als thuisbehandeling de buikpijn verminderde bij 75% van de kinderen. De kinderen gingen meer naar school, hadden een betere kwaliteit van leven en hoefden minder vaak naar de arts. Deze behandeling bestaat uit 5 luisteroefeningen die zijn ingesproken door een hypnotherapeut. Bij kinderen die bij de huisarts komen is nog niet onderzocht of hypnotherapie werkt. Het is belangrijk om dit te onderzoeken omdat hypnotherapie misschien eerder ingezet kan worden, wat kan leiden tot beter beloop van de buikpijn en minder verwijzingen naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

In dit onderzoek worden kinderen van 7 t/m 17 jaar willekeurig ingedeeld in 2 groepen: de ene groep krijgt zorg van de huisarts, de andere groep krijgt zorg van de huisarts en hypnotherapie als thuisbehandeling. De onderzoekers vergelijken de groepen en kunnen dan kijken of hypnotherapie de buikpijn vermindert. De onderzoekers kijken ook naar andere aspecten zoals kwaliteit van leven, angst en depressie en zorgkosten. Er zijn 200 kinderen als deelnemer nodig en het onderzoek duurt nog 2 jaar.

Aanmelden deelnemers

Kinderen tussen de 7 en 17 jaar met langdurige buikpijn kunnen zich aanmelden voor dit onderzoek op deze website. Hier is meer informatie over het onderzoek te vinden.

decoratieve afbeelding
Laatst gewijzigd:14 september 2023 15:35

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...