Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Kan hypnotherapie kinderen met langdurige buikpijn helpen?

12 oktober 2022

De afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het UMCG doet onderzoek naar een nieuwe behandeling van buikpijn bij kinderen. Het doel van het onderzoek is om te kijken of hypnotherapie als thuisbehandeling kan helpen bij kinderen met langdurige buikpijn die bij de huisarts komen. Alle kinderen van 7 t/m 17 jaar met langdurige buikpijn kunnen zich nu zelf aanmelden voor dit onderzoek, ook als ze nog niet bij de huisarts zijn geweest. Begin 2025 zijn de eerste resultaten van het onderzoek te verwachten.

Langdurige buikpijn komt veel voor bij kinderen. In de meeste gevallen is de buikpijn functioneel. Dit betekent dat de buikpijn niet veroorzaakt wordt door een afwijking in de organen. Er is momenteel geen behandeling voor functionele buikpijn bij de huisarts. De huisarts geeft informatie en geruststelling dat er niets ergs aan de hand is. Voor veel kinderen is dit niet voldoende, want bijna de helft van de kinderen heeft nog steeds buikpijn na 1 jaar.

Hypnotherapie als thuisbehandeling

Bij hypnose denkt men vaak aan een man met een klokje, maar dat is show hypnose en wordt niet gebruikt bij medische hypnose. Medische hypnose is te vergelijken met dagdromen met een doel, voorbeelden van doelen zijn een rustige buik en lekker slapen. In het ziekenhuis wordt steeds vaker hypnotherapie ingezet als behandeling voor functionele buikpijn. Uit onderzoek uit het ziekenhuis blijkt dat hypnotherapie als thuisbehandeling de buikpijn verminderde bij 75% van de kinderen. De kinderen gingen meer naar school, hadden een betere kwaliteit van leven en hoefden minder vaak naar de arts. Deze behandeling bestaat uit 5 luisteroefeningen die zijn ingesproken door een hypnotherapeut. Bij kinderen die bij de huisarts komen is nog niet onderzocht of hypnotherapie werkt. Het is belangrijk om dit te onderzoeken omdat hypnotherapie misschien eerder ingezet kan worden, wat kan leiden tot beter beloop van de buikpijn en minder verwijzingen naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

In dit onderzoek worden kinderen van 7 t/m 17 jaar willekeurig ingedeeld in 2 groepen: de ene groep krijgt zorg van de huisarts, de andere groep krijgt zorg van de huisarts en hypnotherapie als thuisbehandeling. De onderzoekers vergelijken de groepen en kunnen dan kijken of hypnotherapie de buikpijn vermindert. De onderzoekers kijken ook naar andere aspecten zoals kwaliteit van leven, angst en depressie en zorgkosten. Er zijn 200 kinderen als deelnemer nodig en het onderzoek duurt nog 2 jaar.

Aanmelden deelnemers

Kinderen tussen de 7 en 17 jaar met langdurige buikpijn kunnen zich aanmelden voor dit onderzoek op deze website. Hier is meer informatie over het onderzoek te vinden.

decoratieve afbeelding
Laatst gewijzigd:14 september 2023 15:35

Meer nieuws

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 29 april 2024

  Sensor met gevoel

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...