Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Kan hypnotherapie kinderen met langdurige buikpijn helpen?

12 oktober 2022

De afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het UMCG doet onderzoek naar een nieuwe behandeling van buikpijn bij kinderen. Het doel van het onderzoek is om te kijken of hypnotherapie als thuisbehandeling kan helpen bij kinderen met langdurige buikpijn die bij de huisarts komen. Alle kinderen van 7 t/m 17 jaar met langdurige buikpijn kunnen zich nu zelf aanmelden voor dit onderzoek, ook als ze nog niet bij de huisarts zijn geweest. Begin 2025 zijn de eerste resultaten van het onderzoek te verwachten.

Langdurige buikpijn komt veel voor bij kinderen. In de meeste gevallen is de buikpijn functioneel. Dit betekent dat de buikpijn niet veroorzaakt wordt door een afwijking in de organen. Er is momenteel geen behandeling voor functionele buikpijn bij de huisarts. De huisarts geeft informatie en geruststelling dat er niets ergs aan de hand is. Voor veel kinderen is dit niet voldoende, want bijna de helft van de kinderen heeft nog steeds buikpijn na 1 jaar.

Hypnotherapie als thuisbehandeling

Bij hypnose denkt men vaak aan een man met een klokje, maar dat is show hypnose en wordt niet gebruikt bij medische hypnose. Medische hypnose is te vergelijken met dagdromen met een doel, voorbeelden van doelen zijn een rustige buik en lekker slapen. In het ziekenhuis wordt steeds vaker hypnotherapie ingezet als behandeling voor functionele buikpijn. Uit onderzoek uit het ziekenhuis blijkt dat hypnotherapie als thuisbehandeling de buikpijn verminderde bij 75% van de kinderen. De kinderen gingen meer naar school, hadden een betere kwaliteit van leven en hoefden minder vaak naar de arts. Deze behandeling bestaat uit 5 luisteroefeningen die zijn ingesproken door een hypnotherapeut. Bij kinderen die bij de huisarts komen is nog niet onderzocht of hypnotherapie werkt. Het is belangrijk om dit te onderzoeken omdat hypnotherapie misschien eerder ingezet kan worden, wat kan leiden tot beter beloop van de buikpijn en minder verwijzingen naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

In dit onderzoek worden kinderen van 7 t/m 17 jaar willekeurig ingedeeld in 2 groepen: de ene groep krijgt zorg van de huisarts, de andere groep krijgt zorg van de huisarts en hypnotherapie als thuisbehandeling. De onderzoekers vergelijken de groepen en kunnen dan kijken of hypnotherapie de buikpijn vermindert. De onderzoekers kijken ook naar andere aspecten zoals kwaliteit van leven, angst en depressie en zorgkosten. Er zijn 200 kinderen als deelnemer nodig en het onderzoek duurt nog 2 jaar.

Aanmelden deelnemers

Kinderen tussen de 7 en 17 jaar met langdurige buikpijn kunnen zich aanmelden voor dit onderzoek op deze website. Hier is meer informatie over het onderzoek te vinden.

decoratieve afbeelding
Laatst gewijzigd:12 oktober 2022 14:12

Meer nieuws

 • 29 november 2022

  Wetenschapswinkels: een brug tussen universiteit en samenleving

  Een wetenschapswinkel. Wat koop je daar? Een broodje kennis? Een wisdom-smoothie? Bacteriën op bestelling? Het aanbod van wetenschapswinkels is niet voor iedereen even duidelijk. Terwijl ze zo belangrijk zijn - voor samenleving, onderzoeker en...

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...