Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

De Europese Nacht van de Onderzoeker komt naar Groningen

21 april 2021

Op 24 september 2021 vindt door heel Europa de Nacht van de Onderzoeker plaats, waaronder nu ook in Forum Groningen. Het doel van deze Nacht is om onderzoekers dichter bij het brede publiek te brengen. De Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH) heeft hiervoor een Europese subsidie ontvangen. Het is de eerste keer dat deze subsidie aan een Groningse kennisinstelling wordt toegekend. Samen met de Rijksuniversiteit van Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en het UMCG wordt gekeken naar een brede invulling van het programma, in nauwe samenwerking met het Forum Groningen.

FOOD IQ

Belangrijk onderdeel van deze nacht in Groningen vormt het FOOD IQ project, een serie publieksevenementen dat in het teken zal staan van gezonde voeding. De AJSPH gaat samen met Noord-Nederlanders van alle leeftijden en wetenschappers van de RUG, de Hanzehogeschool en het UMCG in gesprek over onze haat-liefdeverhouding met voeding. Het evenement bestaat uit een educatief programma op basisscholen, een interactieve tentoonstelling en twee talkshows van Aletta’s Keuken in Forum Groningen. Het programma gaat van start op basisscholen in het Noorden, waar onderzoekers workshops geven over wetenschap en gezonde voeding aan kinderen van 7 tot 12 jaar. Op 24 september zullen in Forum Groningen twee talkshows van Aletta’s Keuken plaatsvinden met o.a. optredens van voedingswetenschappers, smulpapen/ervaringsdeskundigen en muziek, opgesplitst in een middagprogramma speciaal voor kinderen en een talkshow voor volwassenen in de avond. Tevens is er vanaf 24 september een interactieve tentoonstelling over gezonde voeding in Forum Groningen te zien én te ervaren.

"Ik vind het heel belangrijk dat de afstand tussen onderzoekers en het publiek kleiner wordt gemaakt. Vaak wordt er in de media over voeding gesproken alsof het alleen over gezondheid gaat, maar voeding is zoveel meer: het is lekker, het maakt een feestje, je kunt biologisch of kant-en-klaar eten, je kunt uit eten gaan, of juist gezellig thuis met zijn allen, je kunt ook heel alleen zijn als je niemand hebt om iemand mee te eten. Voor onderzoekers is het belangrijk al die verhalen te horen om zo met voedingsadviezen te komen die beter aansluiten bij de werkelijkheid van elke dag. Dus we hopen op veel bezoek van dit evenement en dat we veel van elkaar kunnen leren." - Hinke Haisma, prof. Kindervoeding en Publieke Gezondheid, Universiteit van Groningen.

The European Researchers' Night

De Europese Nacht van de Onderzoeker wordt gefinancierd door het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie, in het kader van de Marie Skłodowska-Curie-acties (MSCA). De Nacht biedt onderzoekers de kans om de diversiteit en impact van wetenschap te demonstreren aan een breed publiek. Door interactieve en aantrekkelijke programmering ervaart het publiek hoe onderzoek bijdraagt aan onze samenleving.

Laatst gewijzigd:20 april 2021 10:00

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.