Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Mijlpaal MICADO-instrument voor de Extremely Large Telescope

21 januari 2020

MICADO, het eerste speciaal voor ESO’s Extremely Large Telescope (ELT) ontwikkelde camerasysteem, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Het MICADO-consortium is samen met een groep externe deskundigen van over de hele wereld een week lang bijeen geweest op het ESO-hoofdkwartier in Garching (Duitsland) om de optiek, mechanica, software en elektronica van het instrument, en het bijbehorende budgetplan onder de loep te nemen, om zo te kunnen vaststellen welke terreinen meer aandacht verdienden. Na de bijeenkomst handelde het MICADO-team alle belangrijke vragen af die tijdens de review aan de orde kwamen. Nu is het instrument formeel geslaagd voor zijn voorbereidende ontwerpevaluatie. Een gedetailleerdere ontwerpfase, die moet leiden tot de uiteindelijke ontwerpevaluatie en de bouw van de vele componenten van het instrument, is in gang gezet.

ESO, Weergave van het MICADO-instrument
ESO, Weergave van het MICADO-instrument

Via de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) zijn ook astronomen van de Rijksuniversiteit Groningen (Kapteyn Astronomical Institute) en de Universiteit Leiden, en de NOVA optische/infrarood-instrumentatiegroep betrokken bij de ontwikkeling en bouw van MICADO - de Multi-Adaptive Optics Imaging Camera for Deep Observations. Het team van de RUG bestaat uit hoogleraar Eline Tolstoy (hoofd van MICADO Science Team en Nederlandse co-PI), Gijs Verdoes Kleijn (hoofd MICADO Data Flow-team), Hugo Buddelmeijer, Joost van den Born, Willem Jellema, Davide Massari en Antonino Marasco. De Groningers werken als onderdeel van NOVA nauw samen met het hardwareteam van het NOVA Optical Infrared Laboratory. Dit hardware-team van MICADO wordt geleid door Ramon Navarro en Annemieke Janssen.

MICADO is uitgerust voor het maken van opnamen, met name in het nabij-infrarood, en voor nauwkeurige en gevoelige spectroscopie. Om het vertroebelende effect van de aardatmosfeer te compenseren, zal MICADO gebruik maken van twee verschillende adaptieve optische systemen. De vervormbare M4-spiegel wordt gebruikt voor scherpe opnamen met een klein beeldveld.; de andere gebruiken de volledige capaciteiten van de MAORY-adaptieve optische modules voor een groter beeldveld.

MICADO zal de flexibiliteit hebben om vele soorten objecten aan de hemel waar te nemen en zijn spectroscopische capaciteiten zullen onze kennis van de samenstelling van deze objecten aanzienlijk vergroten. Het instrument zal enkele van de meest fascinerende kwesties in de astronomie kunnen onderzoeken, waaronder de vragen hoe exoplaneten ontstaan, welke invloed de zwarte gaten in de centra van sterrenstelsels hebben op hun moederstelsels en hoe het heelal mettertijd is geëvolueerd.

De Nederlandse co-PI van MICADO, prof.dr. Eline Tolstoy noemt het een zeer belangrijke mijlpaal. “Ik ben heel trots op het hele Nederlandse MICADO-team. Zij hebben zich enorm ingezet om deze eerste belangrijke stap mogelijk te maken. De dag dat MICADO met de ELT de scherpste beelden van het heelal ooit mogelijk zal maken is nu echt een stap dichterbij gekomen. Dit is spannend voor ons allemaal.”

ESO, MICADO consortium
ESO, MICADO consortium
Laatst gewijzigd:21 april 2020 15:04
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...