Provincie ondersteunt programma voor digitale veiligheid
De provincie Groningen start samen met noordelijke onderwijsinstellingen en bedrijven het programma Cybersecurity Noord-Nederland. Dit programma heeft als doel het bedrijfsleven beter te beschermen tegen cyberaanvallen en daarmee de samenleving veiliger te maken. Verder moet het programma de innovatie in het Noorden stimuleren en zorgen voor meer werkgelegenheid. Het programma Cybersecurity Noord-Nederland gaat vier jaar duren en kost ruim 6 miljoen euro. De Rijksuniversiteit Groningen is penvoerder van het programma. De provincie draagt ruim 3 miljoen euro bij.
Het initiatief speelt in op de kansen en uitdagingen van de toenemende digitalisering van de samenleving. Zo opereren criminelen steeds vaker digitaal en zijn steeds meer huishoudelijke apparaten verbonden met het internet. Daarom moeten onderwijsinstellingen en bedrijven hun kennis van digitale veiligheid verder ontwikkelen. Binnen het programma wordt onderzoek gedaan naar cybersecurity en nieuwe opleidingen (mbo, hbo en wo) ontwikkeld. De middelen zullen onder meer worden besteed aan een leerstoel en promotieonderzoek aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.
Jan Berend Wezeman, decaan Faculteit Rechtsgeleerdheid: “Dit programma biedt de faculteit de mogelijkheid om samen te werken met regionale, private en publieke, partners en is een unieke kans om ook de komende jaren de kennis rondom het thema digitale veiligheid te verdiepen en te delen.”
Digitaal veilige producten
Ondernemers kunnen de nieuwe kennis uit het programma gebruiken om nieuwe, digitaal veilige producten en diensten te ontwikkelen. Het programma gaat professionele ondersteuning bieden om bedrijven weerbaarder te maken tegen cyber-aanvallen. Ook komt er een testfaciliteit waar bedrijven nieuwe producten uitvoerig kunnen testen, zodat deze veilig en beschermd zijn als ze op de markt komen.
Faculteit Rechtsgeleerdheid
Digitale ontwikkelingen, waaronder vraagstukken van cybersecurity en cybercrime, zijn in toenemende mate aandachtsgebied binnen zowel het onderwijs als het onderzoek van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. In september 2018 is de faculteit gestart met de nieuwe Engelstalige masteropleiding Governance and Law in Digital Society waarin de nadruk ligt op het recht, bestuurskunde en de veiligheidsvraagstukken die ontstaan door de digitalisering. Daarnaast worden al langere tijd de Nederlandstalige bachelor- en masteropleiding IT-recht aangeboden.
Op het gebied van onderzoek binnen dit thema is het expertisecentrum Security, Technology and e-Privacy (STeP) opgericht. De onderzoeksgroep heeft in de afgelopen jaren succesvol Europese financiering verworven, waaronder het Marie Sklodowska-Curie ESSENTIAL programma, voor onderzoek naar cybersecurity.
Programmapartners
Naast de Rijksuniversiteit Groningen zijn ook de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), de Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort, het Alfa-college en Qbit programmapartners.
Laatst gewijzigd: | 30 april 2020 10:28 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Nieuwe podcastreeks ‘De strijd tegen de maffia’ onthult de stille oorlog achter de rechtsstaat
Hoe infiltreert georganiseerde misdaad onze instituties? Wat is de prijs van rechtspreken onder dreiging? En wat kunnen we leren van Italië, het land met decennialange ervaring in de strijd tegen de maffia? In de achtdelige podcastserie De strijd...
-
01 juli 2025
Björn Hoops benoemd tot Extraordinary Professor aan University of the Western Cape
Björn Hoops, hoogleraar privaatrecht en duurzaamheid aan onze faculteit, is per 1 juli benoemd tot Extraordinary Professor aan de University of the Western Cape (UWC) in Zuid-Afrika. Zijn benoeming geldt voor een periode van drie jaar, tot en met 30...
-
30 juni 2025
Ramses Wessel co‑auteur van invloedrijk juridisch rapport over Israël en Gaza
Prof. dr. Ramses Wessel, vicedecaan en hoogleraar Europees recht aan onze faculteit, heeft meegewerkt aan een nieuw juridisch rapport over over de verplichtingen van de Europese Unie en haar lidstaten in relatie tot de situatie in Israël en Gaza. Het...