Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Weekend van de Wetenschap in Groningen (3 en 4 oktober)

Welkom bij Zpannend Zernike, Gezond Groningen, Infoversum en het Universiteitsmuseum
24 september 2015
Het Weekend van de Wetenschap in Groningen (4 en 5 oktober).

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kunnen bezoekers op zondag 4 oktober terecht bij Zpannend Zernike, Gezond Groningen, het Infoversum en het Universiteitsmuseum voor een uitgebreid aanbod van lezingen, demonstraties en films.

Het Weekend van de Wetenschap, een landelijk evenement met bijna 200 deelnemende organisaties, laat jong en oud kennis maken met wetenschap en techniek.

Zelf doen en zelf ontdekken bij Zpannend Zernike

Op de Zernike Campus wordt ‘zpannend’ en vernieuwend onderzoek gedaan. Op zondag 4 oktober (12.00-17.00 uur) maken bezoekers kennis met de verrassende bètawereld van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

 • KVI-Center for Advanced Radiation Technology: Bij KVI-CART kunnen bezoekers van alles leren over de techniek van protonentherapie en meten kinderen hun eigen topsnelheid bij de “flitspaal”
 • SRON Netherlands Institute for Space Research: SRON brengt je op de hoogte van de laatste stand van zaken in het Nederlandse ruimteonderzoek
 • Kapteyn Instituut voor sterrenkunde: bezoekers kunnen mee op ontdekkingsreis met ruimtesonde “New Horizons” op zijn vlucht langs dwergplaneet Pluto
 • “Jouw Energie van Morgen”-Truck: bij deze wetenschapstruck kun je terecht om je eigen lampje maken
 • Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Bernoulliborg (in samenwerking met Science LinX): Bij de faculteit kun je heel veel spectaculaire proefjes en robots zien, maar ook veel zelf doen zoals je eigen shampoo maken of knutselen met veelhoeken
 • EnTranCe: de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen en Energy Academy Europe. EnTranCe staat tijdens Zpannend Zernike in het teken van energie en beweging. Zo kun je je eigen smoothie maken op een fiets en kom je meer te weten over onder andere zonnepanelen en duurzaam vervoer
 • Brugsmaborg: Bij De Magneet kun je zelf zonne-energie opwekken en andere proefjes doen op het gebied van energie. Verder kom je er van alles te weten over beweging en gezondheid (Healthy Ageing).
 • Zie ook: www.zpannendzernike.nl/

Gezond Groningen: lezingen en wetenschapscafé

In het Academiegebouw zal tussen 14.00 uur en 17.00 uur aandacht worden gegeven aan het thema ‘Gezond Groningen’. Tijdens flitslezingen van 20 minuten kunnen bezoekers alles te weten komen over onder andere het groepsproces bij pesten, slaaptekort, tolerantie bij verslaving, burenoverlast en onverklaarbaar ziek zijn. Ook kan er worden aangeschoven in het wetenschapscafé om te praten met talentvolle onderzoekers over hun bevindingen. In de inloopbioscoop worden korte films getoond over interessante ontdekkingen en nieuw onderzoek. Voor geïnteresseerden is er een rondleiding georganiseerd door het Academiegebouw.

Ontdek het heelal bij het Infoversum

Het Infoversum opent zondag 4 oktober haar deuren tussen 12.00 en 17.00 uur. Hier kan het heelal worden ontdekt in het enige full dome-theater van Nederland. Met de korte muzikale film ‘Relentless Night’ worden bezoekers meegenomen naar het grootste observatorium ter wereld; het Mauna Kea observatorium in Hawaii. Dit observatorium is gebouwd op Hawaii vanwege de prachtige donkere luchten en goed astronomisch zicht. Na de film is er een mogelijkheid om samen met sterrenkundigen te kijken hoe de sterren boven onze eigen stad Groningen staan.

Pop-up wetenschappers bij het Universiteitsmuseum

Op zaterdag 3 oktober kunnen jong en oud om 14.00 en 15.00 uur terecht in het Universiteitsmuseum voor pop-up wetenschapper Steven Hoekstra voor Elektriciteit, Magnetisme en de ‘Theorie van Alles’. Zo’n 200 jaar geleden was het verband tussen elektriciteit en magnetisme nog een groot mysterie. In deze lezing wordt dit door middel van een aantal demonstraties opnieuw ontdekt. Op Zondag 4 oktober wordt er om 14.00 en 15.00 uur een lezing gehouden over Gerard Heymans – een baanbrekend wetenschapper. Psychologie is een erg populair vakgebied waarvan de basis ongeveer honderd jaar geleden werd gelegd in Groningen. Professor Gerard Heymans verrichtte baanbrekend onderzoek, internationaal was hij ongeëvenaard op het gebied van de experimentele psychologie. Tijdens deze lezing worden er enkele experimenten van hem herhaald met zijn eigen (de originele!) instrumenten.

Laatst gewijzigd:24 januari 2023 08:33

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!