Studenten winnen Green Mind Award: Geveltuin voor de Universiteitsbibliotheek
De Universiteitsbibliotheek krijgt een gevel- en een daktuin. Het gebouw aan het Academieplein moet daarmee uitgroeien tot een toonbeeld van duurzaam groen in de versteende Groningse binnenstad. Dat is de kern van het plan waarmee drie studenten vrijdag 6 juni de Green Mind Award 2014 wonnen. De Green Mind Award is de tweejaarlijkse prijsvraag van de Rijksuniversiteit Groningen voor het beste idee om de universiteit duurzamer te maken. Lisette Stevens, Menno Stellingwerff en Malenthe Teunis ontwierpen hun plan in een masterlab van het Honours College van de RUG.
De prijs bestaat uit uitvoering van het plan en een iPad voor elk van de studenten. De jury koos het winnende plan uit dertien inzendingen. Juryvoorzitter Jan de Jeu (lid van het College van Bestuur van de RUG) maakte de winnaars afgelopen vrijdag bekend in de Der Aa-kerk.
Veel draagvlak
De jury was vooral getroffen door de uitstraling van het ontwerp en door het draagvlak dat de studenten hadden verzameld. Een gevel- en daktuin voor de Universiteitsbibliotheek maakt de duurzaamheid van de universiteit zichtbaar voor iedereen. De tuin geeft een impuls aan de vergroening van de binnenstad. De studenten kregen dan ook veel bijval van zowel de UB en zijn gebruikers als van de gemeente, die graag meer groen in de binnenstad wil realiseren. Een geveltuin is een vernieuwend concept. Het interieur en exterieur van de UB wordt de komende jaren vernieuwd; het winnende plan past daarin.
Ook de ingediende plannen die de tweede en de derde prijs wonnen worden uitgevoerd. Het betreft plannen voor een innovatieve en duurzame energievoorziening in twee gebouwen van de universiteit: het Duisenberg Gebouw (Faculteit Economie en Bedrijfskunde) en het Heymans Gebouw (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen). Voor beide plannen wordt een projectgroep ingesteld.
Meer informatie
Dick Jager, secretaris Green Mind Award
Laatst gewijzigd: | 16 januari 2025 14:13 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...