RUG wil sociale onrust voorspellen
Deze week staat Groningen in het middelpunt van de belangstelling. Dagelijks zijn er nieuwe acties en betogingen. Wordt het vanaf vandaag rustiger of escaleert het? Dit soort ‘kantelpunten’ in complexe sociale ontwikkelingen kunnen we slecht voorspellen. De RUG doet daarom onderzoek naar de ‘wisdom of crowds’: Weet u wat er gaat gebeuren? Doe mee!
‘Of mensen bereid zijn om de straat op te gaan, is goed te voorspellen’, zegt hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes. ‘In 2013 schreven we een boekje om het inzicht en begrip in sociale onrust te verhogen’.
Heel kort samengevat zijn er 3 redenen om actie te gaan voeren. De eerste is dat er sprake moet zijn van een groep mensen met een ‘wij’-gevoel. Een ‘gedeelde sociale identiteit’ in jargon. De tweede is dat groepsleden onrecht of morele verontwaardiging ervaren: zij zitten fout. De derde is dat men het idee moet hebben dat protest effect zal hebben.
In Groningen is aan alle drie de voorwaarden voldaan: Groningers zijn verenigd, verontwaardigd en er wordt geluisterd. Maar we snappen nog veel te weinig van de veranderingen van moment tot moment: deze drie verklaren niet waarom onrust ineens escaleert of de-escaleert. Doe daarom mee aan ons onderzoek!
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:18 |
Meer nieuws
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...
-
29 april 2025
Elitisme even bedreigend als populisme
Bij ‘racisme’ of ‘seksisme’ worden mensen beoordeeld op huidskleur of gender en als gevolg daarvan anders en minderwaardig gevonden. Maar er is ook iets wat je ‘educationisme’ zou kunnen noemen: ‘hoogopgeleiden’ die neerkijken op ‘laagopgeleiden’....