Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Promotie dhr. D. Zhou: Partial-wave analysis and spin observables of antiproton-proton scattering

Wanneer:vr 15-03-2013 om 14:30

Promotie: dhr. D. Zhou, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Partial-wave analysis and spin observables of antiproton-proton scattering

Promotor(s): prof.dr. R.G.E. Timmermans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Laag-energetische antiproton-protonverstrooiing

Met hernieuwde experimentele interesse in laag-energetische antiproton-protonverstrooiing als motivatie, hebben wij een nieuwe partiële golfanalyse ontwikkeld van alle antiprotonproton elastische- en ladingsuitwisselings-verstrooiingsdata met een antiproton laboratoriummomentum lager dan 925 MeV/c.

De theoretische bijdrage is verbeterd door voor de langeafstandsinteractie, naast de elektromagnetische potentiaal, ook de ladingsgeconjugeerde één- en twee-pion uitwisselingspotentiaal te gebruiken, die afgeleid is van de effectieve chirale Lagrangiaan van QCD. De korteafstandsinteracties, inclusief de koppeling met annihilatiekanalen, zijn geparametriseerd door een complexe randvoorwaarde bij een radius van 1.2 fm. De database bevat 3749 datapunten; de minimale X2 per vrijheidsgraad is X2 min/ N df = 1.048. De beschrijving van de experimentele data is uitstekend.

De polarisatie van een circulerende antiprotonbundel, verstrooid door een gepolariseerd protondoel, werd bestudeerd. Binnen een redelijke tijd bereikt de maximale transversale polarisatie waardes tussen −20% en 5%, terwijl de longitudinale polarisatie tussen −3% en 6% ligt.

Voorspellingen voor ongemeten spinobservabelen tot rang twee werden gegeven. De waardes van de polarisatieoverdrachtsparameters R t en At zijn, in het geval van ladingsuitwisseling, groot voor de must voorwaartse hoeken bij lage energie. Deze eigenschap zou gebruikt kunnen worden om gepolariseerde antineutronen te produceren. Extra spindata kunnen de analyse verder verbeteren, mits de data precies genoeg zijn. Het is interessant om de hier ontwikkelde methodes uit te breiden naar hogere energie, om naar quark-gluontoestanden te zoeken die voorspeld worden door niet-perturbatieve QCD.

Daren Zhou (China, 1976) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het KVI.

View this page in: English