Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Promotie dhr. A.J. van Hoek: The epidemiology and cost-effectiveness of vaccination strategies against infectious diseases: a focus on Varicella zoster, pandemic influenza A/H1N1 2009, and Streptococcus pneumoniae

Wanneer:ma 25-02-2013 om 14:30

Promotie: dhr. A.J. van Hoek, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The epidemiology and cost-effectiveness of vaccination strategies against infectious diseases: a focus on Varicella zoster, pandemic influenza A/H1N1 2009, and Streptococcus pneumoniae

Promotor(s): prof.dr. M.J. Postma, prof.dr. W.J. Edmunds

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Waterpokken beïnvloeden kosteneffectiviteit vaccinatie tegen gordelroos

Het Varicella zoster virus veroorzaakt waterpokken en gordelroos. Tegen beide ziekten is er een vaccin. In zijn onderzoek laat Albert Jan van Hoek onder meer zien dat het vaccineren van ouderen tegen gordelroos kosteneffectief is in Engeland en bijna kosteneffectief in Nederland.

Ook behandelt hij de vraag of we kinderen moeten vaccineren tegen waterpokken. Het lijkt er op dat er een grotere kans is op gordelroos wanneer er geen waterpokken heerst. Hierdoor is het waterpokkenvaccin alleen kosteneffectief als je kijkt op de hele lange termijn, wanneer iedereen minder kans heeft op gordelroos omdat hij/zij gevaccineerd is.

Tijdens de uitbraak van de pandemische (‘Mexicaanse’) griep H1N1 in 2009 was er de vraag hoe het nieuwe vaccin het beste kon worden ingezet: alleen het vaccineren van kinderen, ouderen, risicogroepen of een combinatie? Van Hoek beschrijft in zijn proefschrift de kwaliteit van leven van patiënten met H1N1 en presenteert een ‘real time’ kosteneffectiviteitsanalyse. Uit deze analyse blijkt dat het beter was om te focussen op risicogroepen op het moment dat het vaccin beschikbaar was in Engeland.

Streptococcus pneumoniae is een bacterie met meer dan 90 verschillende serotypen. Van Hoek behandelt het effect en de impact van serotypevervanging, aangezien het conjugaatvaccin (PCV) alleen beschermt tegen 7, 10 of 13 serotypen. Ook toont hij aan dat het vaccineren van risicogroepen met PCV niet kosteneffectief is. Met gebruik van serotypespecifieke uitkomsten concludeert hij ten slotte dat het gebruik van PCV onder kinderen nog steeds kosteneffectief is.

Albert Jan van Hoek (Hardenberg, 1980) studeerde medische biologie aan de RUG en promoveert daar bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Hij is als 'health economist/infectious disease modeller' werkzaam bij Health Protection Agency in Londen, waar hij zijn onderzoek uitvoerde op de afdeling immunisation. Zijn onderzoek werd grotendeels gefinancierd door het ministerie van gezondheid in Engeland.

View this page in: English