Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Mw. M.F. Luxwolda: Omega-3 fatty acids and vitamin D in traditionally living east-African populations. Lessons from evolution for a healthy lifestyle

Wanneer:wo 02-01-2013 om 16:15

Promotie: mw. M.F. Luxwolda, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Omega-3 fatty acids and vitamin D in traditionally living east-African populations. Lessons from evolution for a healthy lifestyle

Promotor(s): prof.dr. F.A.J. Muskiet

Faculteit: Medische Wetenschappen

Voedingsadviezen verbeteren door onderzoek bij Afrikaanse stammen

Veel, zo niet alle ziektes in de Westerse samenleving worden veroorzaakt door een mismatch tussen het menselijk genoom, dat sinds de oude steentijd (2,5 miljoen – 10.000 jaar geleden) nauwelijks is veranderd, en onze razendsnel veranderende samenleving. De huidige voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op onderzoek naar eetgewoonten onder westerse bevolkingsgroepen in de moderne tijd. Logischer zou het zijn om voedingsadviezen mede te baseren op onderzoek naar de voedingsgewoonten van onze voorouders uit de steentijd. Op hun eet- en leefgewoonten is ons genoom immers ‘ingesteld’, zo argumenteert UMCG-promovendus Martine Luxwolda in haar proefschrift.

Luxwolda analyseert in haar proefschrift de eetgewoonten van Afrikaanse stammen in Tanzania, die een leefstijl hebben die lijkt op die van onze voorouders. Ze concentreert zich hierbij op twee voedingsstoffen die overvloedig aanwezig waren in het land-water ecosysteem, waarin de menselijke evolutie moet hebben plaatsgevonden: het visolievetzuur DHA en vitamine D. Luxwolda stelt vast dat de onderzochte stammen door hun voeding aanzienlijk meer DHA en vitamine D binnen krijgen. Dit zou mede kunnen verklaren dat typisch westerse ziektes, zoals vele psychiatrische aandoeningen en hart- en vaatziekten onder deze stammen niet voorkomen. Zo heeft een hoog moedermelk-DHA waarschijnlijk gunstige invloeden op de neurologische ontwikkeling van de pasgeborene. Nader onderzoek naar eetgewoonten van onze verre voorouders zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van onze voedingsadviezen.

Martine Luxwolda (Ede, 1981) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Laboratoriumgeneeskunde. Het onderzoek werd medegefinancierd door FrieslandCampina en het VSBfonds. Luxwolda volgt momenteel de verkorte opleiding tot tandarts voor medici, dit ter voorbereiding op de opleiding tot Mond- Kaak- en Aangezichtchirurg.

View this page in: English