Suikerbiet krijgt door CCC-onderzoek nieuwe toekomst
Uitnodiging Open Dag 2013 Carbohydrate Competence Center
Donderdag 18 april a.s.
Locatie: Hampshire Hotel Plaza Groningen
Aanvang: 10.30 uur
De Nederlandse landbouw en agro-food industrie staan voor enorme uitdagingen. De conventionele productie wordt bedreigd door hoge kosten en knellende regelgeving. Daar tegenover staan enorme kansen door nieuwe technische mogelijkheden.
Op de Open Dag van het Carbohydrate Competence Center (CCC) presenteren we de nieuwste ontwikkelingen binnen koolhydraat-gerelateerd onderzoek dat Nederland moet leiden naar een gezonde en duurzame samenleving. Innovatie is daarbij sleutelwoord. Vernieuwing die minister-president Mark Rutte, eerder dit jaar op werkbezoek bij CCC in Groningen, naar het puntje van zijn stoel bracht. ‘Dit zijn baanbrekende initiatieven vol maatschappelijk belang; daar kunnen we wat mee,’ aldus Rutte.
Benutten van bietenpulp voor chemische bouwstenen is zo’n baanbrekend nieuw idee.
Royal Cosun, een van de partners binnen CCC, streeft als agro-industrieel concern continue naar het zo optimaal mogelijk benutten van plantaardige grondstoffen, zoals biet, cichorei en aardappel voor de toepassing in food, feed en in toenemende mate non food toepassingen. Het opnieuw benutten van agrarische reststromen is daarbij uitgangspunt.
Binnen het CCC heeft Cosun een project uitgevoerd gericht op de ontwikkeling van een innovatieve syntheseroute naar 2,5-furaandicarbonzuur op basis van suikers die vrijgemaakt zijn uit pectinerijke agrarische reststromen. Dit furaandicarbonzuur kan worden gebruikt voor de synthese van bioplastics, zoals polyesters die bijvoorbeeld in de verpakkingsindustrie gebruikt kunnen worden.
Het onderzoek heeft inmiddels een patent opgeleverd. Opmerkelijke resultaten, die er mede toe hebben bijgedragen dat inmiddels een drietal projecten voor het benuttenvan bietenpulp naar chemische bouwstenen zullen worden ontwikkeld binnen een van de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (Topsectoren). Een van deze drie projecten zal binnen CCC worden uitgevoerd.
Op de Open Dag van 18 april introduceren wij de meest recente resultaten van CCC-onderzoek aan een breed publiek.
Wij nodigen de media van harte uit onze Open Dag bij te wonen.
Het Carbohydrate Competence Center (CCC) is een toonaangevende internationale publiek/privaat partnerschap op het gebied van koolhydraatonderzoek en innovatie. Koolhydraten worden gebruikt in vele levensmiddelen, diervoeders, cosmetische en farmaceutische toepassingen en in diverse andere industriële toepassingen. Meer dan 100 onderzoekers zijn betrokken bij 22 onderzoeksprojecten.
CCC-onderzoek richt zich op twee hoofdthema's: 'koolhydraten voor gezonde voeding (slow en low carbs, prebiotica)' en 'koolhydraten extractie uit biomassa, en omzetting in biochemicaliën, biomaterialen en biobrandstoffen (Biobased Economy)'.
CCC is een open organisatie en verwelkomt nieuwe partners met expertise en innovatiewensen op koolhydraatterrein.
Programma Open Dag 2013
Tijdens de Open Dag van 18 april worden de voortgangsverslagen van onderzoek binnen de CCC-werkprojecten gepresenteerd. Diverse keynote speakers uit binnen- en buitenland zetten het CCC-onderzoek in internationaal perspectief en benoemen de maatschappelijke relevantie van het onderzoek.
Bio-based Economy
Prof. Alle Bruggink, lid Wetenschappelijke en Technologische Cie WTC-BBE, houdt een pleidooi voor het versnellen van de transitie naar een duurzame Biobased Economy. Biobased economy (BBE) gaat over de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof: van ‘fossil-based’ naar ‘bio-based’. In een Bio-based Economy gaat het dus over het gebruik van biomassa voor ‘niet-voedsel’ toepassingen.
CarboHealth
Prof. dr. Bob Rastall, Department of Food and Nutritional Sciences, University of Reading, UK, pleit voor de biotechnologische productie van voedsel. Door gebruik te maken van biotechnologische productie wordt voedsel goedkoper en duurzamer.
CarboHealth programma slaat vleugels uit in Europa
In maart is CarboHealth (CCC3) van start gegaan. Het nieuwe wetenschappelijke project loopt tot 2016. Binnen CarboHealth doen zeven bedrijven en drie kennisinstellingen onderzoek naar de ontwikkeling van tools om eigenschappen van potentieel prebiotische oligosacchariden te kunnen evalueren. Dit project geeft de deelnemende bedrijven nieuwe methodieken om voedselingrediënten te produceren waarvan de gezondheidsclaims wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd op basis van de criteria van het European Food Safety Authority (EFSA). Fons Voragen, directeur van CCC, zal het nieuwe programma introduceren.
Informatie
Meer informatie: Nico Arfman, Business Manager CCC
Er is voor de pers ruime gelegenheid sprekers en deelnemers aan de Open Dag vragen te stellen.
The Open Days 2013 is jointly financed by the European Union, European Regional Development Fund and The Ministry of Economic Affairs, Agriculture and Innovation, Peaks in the Delta, the Municipality of Groningen, the Provinces of Groningen, Fryslân and Drenthe as well as the Dutch Carbohydrate Competence Center.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:17 |
Meer nieuws
-
05 september 2024
ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers
Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...
-
23 juli 2024
De chips van de toekomst
Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...
-
18 juli 2024
Slimme robots om kleinere chips te maken
Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...