Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

The assessment of efforts to return to work

14 maart 2012

Promotie: mw. A. Muijzer, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The assessment of efforts to return to work

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff, prof.dr. J.H.B. Geertzen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Beoordeling van re-integratie-inspanningen is complex

Doen werkgevers en werknemers voldoende hun best om langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen? Het is ingewikkeld om dat op een wetenschappelijk onderbouwde manier te toetsen, zo blijkt uit onderzoek van promovenda Anna Muijzer, verricht in samenwerking met UWV.

Nederlandse werkgevers zijn verantwoordelijk voor ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie van zieke werknemers. Werknemers zijn verplicht mee te werken. Wanneer werkgevers of werknemers zich niet aan hun verplichtingen houden, kunnen zij een boete krijgen. Arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen van het UWV vellen hierover een oordeel. Tot op heden is geen wetenschappelijk onderbouwde methodiek beschikbaar om de inspanningen van werkgever en werknemer te beoordelen.

Door middel van vragenlijstonderzoek en focusgroeponderzoek bracht Muijzer factoren in kaart die relevant zijn voor de beoordeling van de inspanningen van werkgevers en werknemers. De relatie tussen werkgever en werknemer bleek een belangrijke factor te zijn. Op basis van de verzamelde factoren ontwikkelde Muijzer een methode, die goed bruikbaar bleek te zijn en de overeenstemming tussen arbeidsdeskundigen bleek te bevorderen, zij het niet significant. Nader onderzoek is nodig om de arbeidsdeskundige methodiek voor de beoordeling van re-integratie-inspanningen verder te ontwikkelen en het effect ervan te onderzoeken.

Anna Muijzer (Leeuwarden, 1982) studeerde psychologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Stichting Instituut Gak.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.