Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

30 november 2012

Promotie: mw. A. Kolbe, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

Promotor(s): prof.dr. A. Herrmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Supergeladen ongevouwen eiwitten

Het proefschrift van Anke Kolbe beschrijft het ontwerp en de synthese van supergeladen ongevouwen eiwitten (SUPs) die gebaseerd op elastine eiwitten.

Deze geladen eiwit polymeren (oftewel: eiwit poly-elektrolyten) zijn minder giftig dan algemeen gebruikte poly-elektrolyten en zijn daarom geschikte kandidaten voor biomedische toepassingen. Door de elektrostatische aantrekkingskracht tussen tegenovergesteld geladen SUPs kunnen ze gebruikt worden om objecten op micro- en nanometerschaal te maken.

Ter illustratie hiervan maakte Kolbe holle capsules die functioneren als beschermende nanocontainer voor bioactieve verbindingen zoals medicijnen of eiwitten. Ook toonde ze aan dat het mogelijk is om een functioneel molecuul dat vastzit aan een SUP op te nemen in de wand van de capsule. Ze fabriceerde een capsule die het groen fluorescerende eiwit (GFP) bevat (zichtbaar is onder een fluorescentie microscoop) en onderzocht de opname van deze capsules door levende cellen.

Op dezelfde manier kan men een capsulewand maken die een bioactief eiwit bevat of een eiwit dat de capsule met lading naar een specifiek celtype brengt.

Ook is bepaald hoe de detectie van GFP door ladingsgevoelige detectoren wordt beïnvloed als SUPs met verschillende ladingen aan GFP gehecht worden. Deze detectoren kunnen verbindingen detecteren op zeer lage concentraties en zijn daarom veelbelovend voor de detectie van hartaanvallen of kanker in een vroeg stadium. Het onderzoek van Kolbe draagt bij aan de verbetering van deze detectoren.

Anke Kolbe (Duitsland, 1979) studeerde biologie in Stuttgart. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Kolbe gaat na afronding van de promotie werken bij de farmaceutisch facricant Sandoz (Oostenrijk).

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...