Structure-function analysis of passion fruit pectins: in vitro, in vivo, and in silico immunomodulatory and anticancer studies
Promotie: | Dhr. L. (Lucas) de Freitas Pedrosa |
Wanneer: | 03 juni 2025 |
Aanvang: | 12:45 |
Promotor: | prof. dr. P. (Paul) de Vos |
Copromotor: | dr. J.P. Fabi |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Medische Wetenschappen / UMCG |

Structure-function Analyses of Passion Fruit Pectins
In de afgelopen decennia hebben voedingspatronen met veel bewerkte voedingsmiddelen bijgedragen aan een toename van niet-overdraagbare ziekten. Voedingsvezels, met name afkomstig van bronnen zoals reststoffen van passievrucht (schillen en zaden), lijken veelbelovend voor het verbeteren van darmgezondheid, immuniteit en ziektepreventie.
Pectine, een type vezel dat in passievrucht voorkomt, interageert met immuunreceptoren en kan mogelijk helpen bij de bestrijding van colorectale kanker. Uit de bevindingen van dit onderzoek van Lucas de Freitas Pedrosa blijkt dat gemodificeerde passievruchtenpectine effectiever is dan natuurlijke pectine in het vertragen van kankercelgroei en het activeren van beschermende eiwitten. Het beïnvloedt ook immuunreacties, met name via bepaalde pathways, reguleert tight-junction-genen opwaarts en remt de migratie van colorectale kankercellen in vitro. Dierproeven en computermodellen ondersteunen deze voordelen verder. Muizen met colitis-gerelateerde darmkanker die gemodificeerd passievruchtmeel kregen, ontwikkelden minder tumoren, vertoonden minder ontstekingen en herstelden beter in gewicht vergeleken met muizen die gewoon meel kregen. Hogere doses van het gemodificeerde meel herstelden zelfs de darmlengte—een teken van verminderde ontsteking—en veranderden belangrijke immuunmarkers.
Deze bevindingen suggereren dat het hergebruiken van voedselafval, zoals bijproducten van passievrucht, een duurzame manier kan bieden om gezondheidsbevorderende vezels te produceren. Dit zou niet alleen kunnen helpen bij het voorkomen van chronische ziekten, maar sluit ook aan bij wereldwijde inspanningen om afval te verminderen. Deze studie maakt deel uit van fundamenteel onderzoek en legt de basis voor vervolgonderzoek naar de potentiële mechanismen die hier zijn belicht. Slimmer gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de implicaties van pectines in bepaalde immunologische of oncologische celprocessen zijn belangrijke bevindingen die in vervolgstappen kunnen worden meegenomen.