Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof. dr. V. (Viola) Angelini: Growing older in good wealth and health

Wanneer:vr 08-12-2023 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Viola Angelini
Viola Angelini

Gezond (en rijk) ouder worden

Vergrijzing van de bevolking is de meest prominente demografische trend van deze eeuw. Deze trend is het resultaat van een dalende vruchtbaarheid en een langere levensduur in alle ontwikkelde landen. Simpel gezegd, we leven langer en onze oudere bevolking groeit in een ongekend tempo. Het feit dat we langer leven betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat we langer leven in goede financiële, fysieke en mentale gezondheid. Viola Angelini spreekt in haar oratie over ouder worden in gezondheid én welvaart.

Terwijl de levensverwachting is gestegen, is de gezonde levensverwachting, het aantal jaren dat iemand in goede gezondheid kan leven, niet in hetzelfde tempo gestegen. Er bestaan ook aanzienlijke ongelijkheden op het gebied van gezondheid, zowel tussen als binnen landen. Vanuit financieel oogpunt betekent de toename van de levensverwachting ook een toename van het aantal jaren dat mensen een beroep moeten doen op hun pensioenuitkeringen.In dit verband groeit de bezorgdheid over de vraag of mensen voldoende financiële middelen hebben om hun pensioen te bekostigen, met name voor kwetsbare bevolkingsgroepen. In 2019 liep in Europa 1 op de 7 gepensioneerden het risico om in armoede te vervallen.

Vanuit zowel academisch als beleidsperspectief is de vraag daarom: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de verlengde levensduur gepaard gaat met een goede financiële, fysieke en mentale gezondheid voor iedereen? Tijdens haar oratie zal Viola Angelini inzichten bieden over ouder worden in goede welvaart en gezondheid, vanuit haar perspectief en expertise in de Economie van Huishoudelijk Gedrag, maar ook puttend uit haar interdisciplinaire samenwerkingsverbanden.

Meer informatie

Oratie: prof. dr. V. (Viola) Angelini

  • Titel: Growing older in good wealth and health
  • Leeropdracht: Economics of Household Behaviour
  • Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 1 december via het aanmeldformulier .

Livestream op 8 december 2023, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

View this page in: English