Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof. dr. L. (Lucy) Avraamidou: Science is for everyone: Possible futures, possible selves

Wanneer:vr 15-09-2023 14:15 - 15:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Lucy Avraamidou
Lucy Avraamidou

Wetenschap is voor iedereen: Mogelijke toekomsten, mogelijke zelven

Wie is wetenschapper? Wie wil wetenschapper worden? Wie kan wetenschapper worden? In haar oratie nodigt Lucy Avraamidou ons uit om na te denken over vraagstukken die betrekking hebben op diversiteit en inclusie in de wetenschap en om het concept van "wetenschapsidentiteit" te verkennen.

Sociale en culturele aspecten

Wetenschapsidentiteit krijgt betekenis wanneer we de sociale en culturele aspecten van wetenschapsbeoefening en wetenschapsonderwijs onderzoeken. Het hangt samen met het streven naar rechtvaardigheid, vooral in termen van toegang tot onderwijsmiddelen en de mogelijkheid om je met wetenschap bezig te houden. Waarom? Omdat wetenschap voor iedereen is of moet zijn.

Mogelijke zelven & mogelijke toekomsten

De term 'mogelijke zelven' wordt gebruikt om te verwijzen naar de mogelijkheid om wetenschappelijk geletterd te worden en wetenschappelijke kennis kritisch te gebruiken in ons dagelijks leven. Wat eten we? Wat dragen we? Wat doen we met ons lichaam? Wat doen we met dieren? Wat doen we met planten? Wat doen we met water? Wat doen we met land?

De term 'mogelijke toekomsten' wordt gebruikt om te verwijzen naar duurzamere en sociaal rechtvaardigere toekomsten, beïnvloed door ontwikkelingen in wetenschap, technologie en maatschappij en interacties tussen mensen, niet-mensen en meer-dan-mensen: mensen, dieren, planten, machines en robots.

De toekomst vormgeven

Door ons mogelijke toekomsten voor te stellen, stellen we ons gezondere en evenwichtigere relaties met onze natuurlijke habitat en sociale omgevingen voor. Wetenschapsonderwijs in het algemeen, en wetenschapsidentiteit in het bijzonder, spelen een cruciale rol in zowel het verbeelden als het vormgeven van dergelijke toekomsten.

Meer informatie

Oratie: prof. dr. L. (Lucy) Avraamidou

  • Titel: Science is for everyone: Possible futures, possible selves
  • Leeropdracht: Wetenschapsonderwijs
  • Faculteit: Science and Engineering

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 8 september via het aanmeldformulier .

Livestream op 15 september, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

Full text open access versie van de oratie:
https://doi.org/10.21827/64b546f09021e

View this page in: English