Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof. mr. dr. J.P. (Justine) van Lochem: Huurrecht: tussen contract, bescherming en beleidsdoelen

Wanneer:vr 09-06-2023 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Huurders en verhuurders gaan met elkaar een huurovereenkomst aan, vaak bedoeld voor een lange termijn. In beginsel dient een dergelijke overeenkomst aan partijen de zekerheid te bieden dat ze terug kunnen vallen op wat is afgesproken. De huurbescherming, kenbaar bij het sluiten van de huurovereenkomst, kan partijen daarin beperken. Beleid van de overheid gedurende de huurovereenkomst, in de vorm van een tijdelijke noodmaatregel maar ook van een wetswijziging, kan een verdere inperking opleveren waar partijen mee om moeten zien te gaan.

De leerstoel Huurrecht heeft als doel om de inhoud en ontwikkeling van het huurrecht in het licht van veranderde maatschappelijke en economische omstandigheden beter tot uitdrukking te laten komen in het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. In haar oratie geeft Justine van Lochem verscheidene voorbeelden van recente ontwikkelingen die hun invloed op het huurrecht hebben:

  • De afgelopen jaren kampten de huurders van winkelruimtes en horecagelegenheden met de coronamaatregelen. De consequenties daarvan hebben een impact gehad op diverse huurovereenkomsten.
  • Een grote groep verhuurders en huurders werkt aan het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen in hun huurpanden. Dit vergt nadere afspraken, soms onder druk van mogelijk overheidsingrijpen.
  • Op het gebied van huurwoningen is er veel onrust door alle nieuwe wetgeving.

Het analyseren van deze ontwikkelingen biedt aanknopingspunten voor een blik op de toekomst. Zo kampen diverse huurders op dit moment met hoge energiekosten en indexeringen. Zijn de uitkomsten van de discussie over huurkortingen gelet op de coronamaatregelen daarop toe te passen?

Het ingrijpen van de wetgever op de woningmarkt kent een eigen dynamiek. Geplaatst in een historische context kan de vraag gesteld worden of de wetgever, met alle nieuwe wetgeving en aangekondigde maatregelen, nog wel voldoende oog heeft voor het eigendomsrecht. 

Meer informatie

Oratie: prof. mr. dr. J.P. (Justine) van Lochem

  • Titel: Huurrecht: tussen contract, bescherming en beleidsdoelen
  • Leeropdracht: Huurrecht
  • Faculteit: Rechtsgeleerdheid

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 2 juni via het aanmeldformulier .

Livestream op 9 juni, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

View this page in: English