Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof.dr. L.B. (Louise) Meijering: Ruimte voor gezondheid: het belang van de leefomgeving en mobiliteit voor het welbevinden van ouderen

Wanneer:vr 13-10-2023 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
decoratieve afbeelding
Foto: Jessica Wilbrink

Hoe ziet een goede verbinding tussen mens en leefomgeving eruit? Hoe kunnen we met deze inzichten de dagelijkse leefomgeving zo goed mogelijk inrichten? Dit zijn vragen waar het om draait in de gezondheidsgeografie. Ouderen vormen een groeiende groep mensen, die vaak te maken krijgt met gezondheidsproblemen. Daardoor veranderen de behoeften die zij hebben ten aanzien van hun huis, buurt en dorp. De oratie van Louise Meijering gaat over de rol van de dagelijkse leefomgeving en mobiliteit in het welbevinden van oudere mensen. Zij bespreekt drie dimensies van de dagelijkse leefomgeving: de persoonlijke, tastbare en menselijke ruimte.

De persoonlijke ruimte heeft te maken met onze identiteit. Oudere mensen geven vorm aan hun persoonlijke leefomgeving door inrichting, dagelijkse routines en activiteiten, en de mensen met wie ze omgaan. Bij gezondheidsveranderingen, zoals niet-aangeboren hersenletsel, verandert deze vormgeving noodgedwongen. Hoewel dit vaak moeilijk is, zijn mensen ook heel creatief en veerkrachtig, en ontwikkelen ze nieuwe relaties met plekken.

De tastbare ruimte vormt de fysieke dimensie van onze leefomgeving: bijvoorbeeld planten, meubels, winkels en stoepen. We weten nog weinig over de mobiliteit, fysieke activiteit en welbevinden van ouderen met gezondheidsbeperkingen in de fysieke leefomgeving. Ik wil graag achterhalen hoe het werkt: voelen ouderen zich goed doordat ze meer bewegen, of bewegen ze meer als ze zich goed voelen?

Mensen zijn de sociale ruimte van onze leefomgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om familie, vrienden, buren en dorpsgenoten. Een prettige sociale omgeving is niet vanzelfsprekend voor oudere mensen omdat ze vaak te maken krijgen met verlies van sociale contacten.

Met gezondheidsgeografisch onderzoek kunnen we beter begrijpen hoe een inclusieve leefomgeving gerealiseerd kan worden in verschillende buurt- en dorpsgemeenschappen.

Meer informatie

Oratie: prof.dr. L.B. (Louise) Meijering

  • Titel: Ruimte voor gezondheid: het belang van de leefomgeving en mobiliteit voor het welbevinden van ouderen.
  • Leeropdracht: Gezondheidsgeografie
  • Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 6 oktober via het aanmeldformulier .

Livestream, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

Full text open access versie van de oratie:
https://doi.org/10.21827/64b54a370bf65

An English translation can be found here:
https://hdl.handle.net/11370/12a891b0-7cf8-4725-94be-8c1166af1d2d

View this page in: English