Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof.mr.dr. K.J. (Kars) de Graaf: Bestuursrechtelijke beperking van milieugebruiksruimte

Wanneer:vr 02-12-2022 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

De kwaliteit van de fysieke leefomgeving in Nederland staat onder druk, mede omdat Nederland zich heeft gecommitteerd aan ambitieuze doelstellingen en de daarbij behorende Europeesrechtelijke verplichtingen. En omdat steeds strengere normen voor die kwaliteit worden gesteld. Denk aan eisen voor de luchtkwaliteit (o.a. fijnstof) en voor de kwaliteit van de bodem (o.a. PFAS), maar ook aan de stikstofcrisis en in de nabije toekomst wellicht een watercrisis (vanaf 2027). Woningbouw en hernieuwbare energieprojecten verhogen de belasting op de leefomgeving nog verder.

Die beleidsdoelen moeten worden vertaald in juridische instrumenten. In zijn oratie stelt Kars de Graaf de mogelijkheden van bestuursrechtelijke en omgevingsrechtelijke instrumenten aan de orde voor het beperken van de ruimte om negatieve effecten voor de fysieke leefomgeving te veroorzaken (milieugebruiksruimte). Het gebruik van bestuursrechtelijke instrumenten zal overheden dwingen op basis van objectieve criteria in evenwichtig beleid keuzes te maken bij het ingrijpen in economische activiteiten met negatieve gevolgen voor de fysieke leefomgeving. Zeker in overbelaste situaties is dat van groot maatschappelijk belang.

In het geval daadwerkelijk wordt overgegaan tot het inperken van de economische mogelijkheden van bedrijven door vergunningen in te trekken of bestemmingsplannen aan te passen, constateert De Graaf tot slot dat die beperking van rechtmatig toegekende milieugebruiksruimte niet zelden tijd in beslag zal nemen en/of gepaard zal moeten gaan met het toekennen van een tegemoetkoming in de geleden schade.

Meer informatie

Oratie: prof.mr.dr. K.J. (Kars) de Graaf

  • Titel: Bestuursrechtelijke beperking van milieugebruiksruimte
  • Leeropdracht: Bestuursrecht en duurzaamheid
  • Faculteit: Rechtsgeleerdheid

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 25 november via het aanmeldformulier .

Livestream op 2 december, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

View this page in: English