Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof.dr. S.M. (Stefan) Willems: Samen Vooruit

Wanneer:vr 20-05-2022 14:15 - 15:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Prof.dr. Stefan Willems is afdelingshoofd Pathologie en Medische Biologie. Tijdens zijn inaugurele rede bespreekt Willems wat samenwerking kan bijdragen aan de pathologie.

Wie denkt aan pathologie, denkt aan microscopie. Dankzij de microscoop ging een wereld voor ons open. Dit leidde tot inzicht in het ontstaan en het beter classificeren van ziekten, en leerde ons op abstracter niveau ook een belangrijk principe: dat samenwerking loont.

Pathologie is een verbindend specialisme zowel binnen de patiëntenzorg als het onderzoek, alsook daartussen. Aan deze rol dankt de pathologie haar positie, haar kracht, maar ook haar identiteit: alleen door deze verbinding kan de pathologie bestaan. We hebben niet alleen geleerd dat samenwerken noodzakelijk is, het brengt ons ook verder. De grootste vooruitgang binnen ons vak zoals op het gebied van de digitale en moleculaire pathologie komt juist door kruisbestuiving met andere domeinen.

Samenwerken

Het vereist moed om muren tussen domeinen te laten zakken, over eigen grenzen heen te reiken en ook toestaan dat anderen dat bij jou doen. Dat geldt voor zowel samenwerkingen binnen verschillende diagnostische disciplines, alsook netwerksamenwerkingen tussen verschillende ziekenhuizen. Hier liggen niet alleen kansen. Het is ook noodzakelijk om de academische pathologie levendig te houden, de best mogelijke diagnostiek te leveren en de zorg betaalbaar te houden.

Onderwijs en opleiding spelen een cruciale rol in deze transitie. Niet alleen zijn zij essentieel voor de verdere integratie van kennis op het gebied van IT, digitalisering en automatisering binnen de opleiding tot arts en patholoog. Maar nog belangrijker: ze leidt op tot een patholoog die leert kijken vanuit de ander, met een breder, integraler perspectief, gestoeld op een nieuwe vorm van leiderschap. Minder ik, meer wij. Alleen samen komen we vooruit.

Meer informatie

Oratie: prof.dr. S.M. (Stefan) Willems

  • Titel: Samen Vooruit
  • Leeropdracht: Algemene en Speciele Pathologie
  • Faculteit: Medische Wetenschappen


Full text open access versie van de oratie:
https://doi.org/10.21827/62626b42e3d69

View this page in: English