Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events Inaugural lectures

Big data en Medische innovatie | Dwarsdiep

Wanneer:do 30-11-2017 20:00 - 22:00
Waar:Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

Wat gebeurt er met mijn patiëntgegevens?

Big data zijn een enorme kans voor medisch wetenschappelijk onderzoek nu en in de toekomst. Maar allerlei privacy-wetgeving staat dat in de weg. Wetenschappers dringen er dan ook op aan om de wettelijke mogelijkheden om medische gegevens te gebruiken te verruimen. Kan dat veilig? Is privacy heilig? Moet de patiënt dit per keer beslissen of kunnen we dat wel aan de artsen overlaten? En is de zorgverzekeraar ook nieuwsgierig?

De vraag is actueel. Is het nodig om de mogelijkheid van gebruik van persoonsgegevens uit te breiden in het algemeen belang? Voor de veiligheid (denk aan de sleepwet) of voor medische innovatie? Als de intenties goed zijn, kan het toch niet zoveel kwaad? Tussen die big data vallen de individuele gegevens toch niet zo op? Wat moeten we met de datahonger van de overheid, van bedrijven als Google en Facebook en nu ook de zorg? Weten ‘ze’ al niet alles van ons? Vragen nieuwe technologische mogelijkheden om nieuwe vormen van democratisch en juridisch toezicht?

Komen de twee sprekers, Cisca Wijmenga (hoogleraar genetica aan het UMCG) en Marie-José Bonthuis (privacyjurist), tijdens dit debat bij elkaar of blijft dit een spanningsveld? En ook een hacker spreekt een woordje mee. Discussieert u mee – onder leiding van Hans Harbers.