Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen

26 mei 2023 - 25 februari 2024: Expositie PHALLUS. Norm & Vorm (universiteitsmuseum)

Vanaf:vr 26-05-2023
Tot en met:zo 25-02-2024
Waar:Universiteitsmuseum Groningen

De tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm , ontwikkeld door het GUM (Gents Universiteitsmuseum), neemt de bezoeker mee langs onze ideeën over geslacht, gender, wetenschap en normen. De expositie zet het mannelijke lid centraal. Op een voetstuk? Misschien wel. Maar dan vooral om dat ook af en toe onderuit te halen. Eén ding is zeker: PHALLUS. Norm & Vorm belooft veel clichés te doorbreken.

PHALLUS. Norm & Vorm is het resultaat van 2 jaar lang intensief onderzoek van het GUM naar de manier waarop de wetenschap gender bestudeert en de rol van de maatschappij. Wie bepaalt bijvoorbeeld wat normaal is – een normale penis, een normale man en een normale seksualiteit? Waarom denken we vaak dat groot ook beter is? Kan je via onderzoek op de penis genot meten? En maakt de fallus de man, of bepalen onze (binaire) normen hoe we denken over vormen?

De tentoonstelling in het Universiteitsmuseum Groningen neemt zowel het concept als de objecten over van het GUM. Veel kunstenaars en kunstwerken die te zien waren in Gent, zijn ook te zien in Groningen. Zo is er werk van Sofie Muller, Maria Fernanda Cardoso, Murielle Scherre, David Hockney, Man Ray en Vajinsky. Naast de tentoonstelling kunnen bezoekers ook deelnemen aan diverse activiteiten in een publieksprogramma, samengesteld door experts van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, Rutgers, Women INC, COC Groningen en Drenthe, en ervaringsdeskundigen.

View this page in: English