Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Tentoonstellingen

PHALLUS. Norm & Vorm

26 mei 2023 t/m 25 februari 2024

De tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm, ontwikkeld door het GUM (Gents Universiteitsmuseum), neemt de bezoeker mee langs onze ideeën over geslacht, gender, wetenschap en normen. De expositie zet het mannelijke lid centraal. Op een voetstuk? Misschien wel. Maar dan vooral om dat ook af en toe onderuit te halen. Eén ding is zeker: PHALLUS. Norm & Vorm belooft veel clichés te doorbreken.

De penis is overal. Waar mensen zijn, duikt de vorm op: in oeroude rotstekeningen, in tekeningen op wc-deuren of als dick pics op social media. Ook in wetenschappelijk onderzoek komt het mannelijk geslachtsdeel uitgebreid aan bod. Terwijl de vrouwelijke genitaliën het vaak moeten doen met een bescheiden bijrol. Terecht? Of sluipen maatschappelijke normen (on)bewust het onderzoek binnen?

Van Gent naar Groningen

Het concept en de verhaallijn van de tentoonstelling PHALLUS is bedacht en ontwikkeld door het GUM. Daar was de tentoonstelling te zien van 24 maart 2022 tot 16 april 2023. Meer dan een jaar lang richtten duizenden bezoekers in de tentoonstelling en bijbehorend publieksprogramma de blik naar beneden om tot nieuwe inzichten te komen.

De tentoonstelling in het Universiteitsmuseum Groningen neemt zowel het concept als de objecten over van het GUM. Veel kunstenaars en kunstwerken die te zien waren in Gent, zijn ook te zien in Groningen. Zo is er werk van Sofie Muller, Maria Fernanda Cardoso, Murielle Scherre, David Hockney, Man Ray en Vajinsky.

Waarnemend directeur Franck Smit van het Universiteitsmuseum Groningen is enthousiast: ‘Het GUM maakt vernieuwende en inspirerende tentoonstellingen. Hun missie om als Forum voor Wetenschap, Twijfel en Kunst te fungeren past goed bij ons. Een tentoonstelling als PHALLUS is vooruitstrevend en verdient het om ook in Nederland, in Groningen, veel bezoekers te mogen verwelkomen.’

Wat is normaal?

De tentoonstelling is het resultaat van 2 jaar lang intensief onderzoek van het GUM naar de manier waarop de wetenschap gender bestudeert en de rol van de maatschappij. Wie bepaalt bijvoorbeeld wat normaal is – een normale penis, een normale man en een normale seksualiteit? Waarom denken we vaak dat groot ook beter is? Kan je via onderzoek op de penis genot meten? En maakt de fallus de man, of bepalen onze (binaire) normen hoe we denken over vormen?

Naast de tentoonstelling kunnen bezoekers ook deelnemen aan diverse activiteiten in een publieksprogramma, samengesteld door experts van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, Rutgers, COC Groningen en Drenthe, en ervaringsdeskundigen.


PHALLUS. Norm & Vorm is gebaseerd op een concept van GUM (Gents Universiteitsmuseum), en was daar als tentoonstelling te zien van 24 maart 2022 tot 16 april 2023. Binnen een partnerschap met GUM nam het Universiteitsmuseum Groningen het verhaalconcept en de objectselectie over.

Het GUM-tentoonstellingsteam werkte ruim 2 jaar aan deze tentoonstelling. Het deed dat in samenwerking met diverse partners, socioculturele organisaties zoals TIP (Transgender Infopunt) en een onderzoekscomité van wetenschappers en kunstenaars uit België en daarbuiten. Jongeren kregen een belangrijke stem.

Laatst gewijzigd:08 juni 2023 16:04
View this page in: English