Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Cause and consequences of enhanced LGR5 expression in human liver cirrhosis

Promotie:Dhr. D. (Defu) Kong
Wanneer:12 juli 2023
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. K.N. (Klaas Nico) Faber, prof. dr. V.E. (Vincent) de Meijer
Copromotor:dr. J. Blokzijl
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Cause and consequences of enhanced LGR5 expression in human
liver cirrhosis

Oorzaak en gevolgen van verhoogde LGR5-expressie bij levercirrose

Kong richtte zich in zijn proefschrift op leverfibrose: een algemeen pathologisch kenmerk datgeassocieerd wordt met chronische leverziekten als gevolg van verschillende oorzaken zoals niet-alcoholische leververvetting, virale hepatitis en overmatig alcoholgebruik. Fibrose wordt gekenmerktdoor de overmatige productie en afzetting van extracellulaire matrixeiwitten, zoals collageen doorgeactiveerde hepatische stellaatcellen (aHSC), en het optreden ervan gaat onvermijdelijk samen meteen aanhoudende ontstekingsreactie. Gevorderde leverfibrose kan leiden tot levercirrose enuiteindelijk tot leverfalen of leverkanker. Levercirrose is daarom een belangrijke gezondheidsbelasting, terwijl er momenteel nog geen specifieke antifibrotische therapeutischeopties beschikbaar zijn in de kliniek.

De lever is een vitaal orgaan met essentiële functies zoals ontgifting, eiwitsynthese en productie vanspijsverteringsbiochemicaliën. Het bezit ook een opmerkelijk vermogen tot regeneratie encompensatie. Het primaire mechanisme van leverregeneratie omvat de proliferatie en deling vanhepatocyten, evenals de differentiatie van leverprogenitorcellen (LPC). Onder pathologischeomstandigheden zoals levercirrose neemt het proliferatieve vermogen van levercellen af. Als compensatiemechanisme worden LPC geactiveerd om te prolifereren en te differentiëren tothepatocyten en cholangiocyten, waardoor de leverhomeostase wordt gehandhaafd. Deze cellenrepopuleren dan het beschadigde epitheelweefsel en dragen bij aan het herstel van de leverfunctie.

De Leucine-rich repeat-containing G-eiwitgekoppelde receptor 5 (LGR5) wordt beschouwd als eensoort marker voor weefselspecifieke stamcellen in verschillende organen met een hoog vermogen totzelfvernieuwing, zoals de dunne darm, dikke darm, maag en haarfollikels. LGR5-expressie is zeer laagof zelfs niet detecteerbaar in de gezonde lever, maar kan verschijnen als reactie op letsel omleverregeneratie te bevorderen. Deze LGR5+ stamcellen kunnen in vitro worden gekweekt inzogenaamde weefselspecifieke organoïden, die ziekte- en patiënt specifieke modellen bieden omziektepathologieën te bestuderen en therapeutische testen uit te voeren. Hoewel LGR5+ cellenuitgebreid zijn bestudeerd, is de bron van LGR5+ cellen en de potentiële mechanismen van LGR5+celuitbreiding in de lever nog onbekend. In zijn proefschrift heeft Kong de kennis van de rol vanLGR5-cellen bij fibrotische leverziekte vergroot. Ook identificeert het werk in zijn proefschriftpotentiële therapeutische benaderingen om LGR5-cellen aan te pakken bij het bevorderen vanleverregeneratie.

CV Defu Kong

Defu Kong (1993) studeerde Klinische Geneeskunde aan de Zhengzhou Universiteit in Zhengzhou,China. Zijn master volgde hij aan de School of Medicine van de Shanghai Jiao Tong Universiteit en hetRenji Ziekenhuis, China. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Gastroenterology andHepatology van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt:Cause and consequences of enhanced LGR5 expression in human liver cirrhosis.