Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Towards a patient-tailored thyroid cancer treatment plan; fluorescence guided surgery and novel in vitro models

Promotie:L.H.J. Sondorp
Wanneer:21 oktober 2024
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. S. (Schelto) Kruijff, prof. dr. R.P. (Rob) Coppes
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Towards a patient-tailored thyroid cancer treatment plan;
fluorescence guided surgery and novel in vitro
models

Op weg naar een op de patiënt afgestemd behandelplan voor schildklierkanker

Sinds 1990 is het aantal patiënten met schildklierkanker wereldwijd gestegen. Als deze trend doorzet, zal schildklierkanker in 2030 tot de top 5 van meest voorkomende kankers behoren. Schildklierkanker kent verschillende typen, waaronder gedifferentieerd schildkliercarcinoom (DTC), medullair schildklierkanker (MTC), en anaplastisch schildklierkanker. De standaardbehandeling omvat een gedeeltelijke of totale verwijdering van de schildklier, eventueel gevolgd door radioactief jodium (131I) om resterende kankercellen te vernietigen. Echter, 15-33% van de PTC-patiënten en alle MTC-patiënten zijn ongevoelig voor radioactief jodium.

Een belangrijke beslissing voor patiënten is de omvang van de operatie. Een totale thyreoïdectomie heeft voordelen zoals een duidelijke uitslag en vervolgstrategie, maar vereist levenslang schildklierhormonen slikken, wat de levenskwaliteit kan verlagen. Een hemithyreoïdectomie kan dit voorkomen, maar heeft risico’s zoals de noodzaak van een tweede operatie. Tijdens operaties kunnen biopten worden genomen voor laboratoriumonderzoek om therapieën te testen en meer kennis te verkrijgen over de tumor.

In dit proefschrift van Luc Sondorp worden translationele en klinische studies gecombineerd. Hoofdstuk 1 biedt een overzicht van klinische vraagstukken en behandelopties. Hoofdstuk 2 ontwikkelt tumor-organoïden (PDO's) van PTC-patiënten om voor de operatie radioactief jodium resistentie te bepalen. Hoofdstuk 3 richt zich op PDO's van MTC, gebruik makend van tyrosine kinase inhibitors (TKI's) en speurstoffen voor medische beeldvorming. Hoofdstuk 4 beschrijft een klinische studie met de speurstof EMI-137 voor het detecteren van PTC-tumoren. Hoofdstuk 5 onderzoekt dezelfde speurstof voor het detecteren van lymfeklieruitzaaiingen, met een negatief voorspellende waarde van 83.3%. Hoofdstuk 6 beschrijft een PDO-model van bijschildklieren voor het testen van nieuwe medicijnen en speurstoffen.