Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Membrane protein targeting to the outskirts of the endoplasmic reticulum

A characterization of sorting signals
Promotie:Mw. A. Kralt
Wanneer:23 september 2015
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. B. (Bert) Poolman
Copromotor:prof. dr. L.M. (Liesbeth) Veenhoff
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Transport van eiwitten binnen cellen onder de loep

Zoogdieren, planten, gisten en schimmels bestaan allemaal uit cellen die elk één celkern bevatten. Gisten, die uit slechts één cel bestaan, vertonen substantiële overeenkomsten met cellen van complexere organismen, zoals de mens. Het onderzoek van UMCG-promovenda Annemarie Kralt naar eiwitten in gistcellen kan bijdragen aan een beter begrip van celprocessen onder verschillende omstandigheden.

Elke cel is onderverdeeld in verschillende compartimenten, die van elkaar gescheiden zijn door membranen. In een van deze compartimenten wordt het grootste deel van de nieuwe membraaneiwitten geplaatst. Deze membraaneiwitten vervullen talloze functies, zoals het opmerken en opnemen van voedingsstoffen, de omzetting van voedsel naar energie en het communiceren met de omgeving. Nadat een eiwit is gevormd, moet het zijn weg vinden naar het specifieke membraan waarvoor het bedoeld is. Kralt onderzocht welke mechanismen hierbij betrokken zijn.

Membranen zorgen er dus voor dat de onderdelen van een cel gescheiden blijven, maar membraaneiwitten moeten zich wel van het ene compartiment naar het andere kunnen verplaatsen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat in gistcellen actief transport plaatsvindt van membraaneiwitten naar het binnenmembraan van de kernenvelop, de dubbele membraanlaag om de celkern. Dit transport wordt verzorgd door gespecialiseerde eiwitten die zich binden aan de membraaneiwitten. Uit het onderzoek van Kralt blijkt dat zoogdiercellen waarschijnlijk een vergelijkbaar mechanisme bezitten. Deze kennis kan worden toegepast in allerlei onderzoeksgebieden, waaronder geneeskunde en landbouw.

Annemarie Kralt (1983) studeerde Scheikunde, met als specialisatie Biochemie. Haar promotieonderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Molecular Neuroscience and Ageing Research van BCN-BRAIN. Het kwam tot stand met een financiële bijdrage van NWO.