Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

In de pers: Natuur-inclusieve landbouw en biodiversiteit op de Westeresch in Veele. Onderzoek door dr. ir. Raymond Klaassen

27 juli 2022
Dr. ir. Raymond Klaassen geeft uitleg over het onderzoek naar natuurinclusieve landbouw op de Westeresch in Veele/Vlagtwedde. Foto: Marco in 't Veldt

In Nederland is er een verhit debat gaande over het gebruik van meststoffen en stikstof in de landbouw. Op de Westeresch in Veele (gemeente Vlagtwedde) onderzoekt Sustainable Society/Agricola School for Sustainable Development of het anders kan. Is rendabele landbouw mogelijk zonder gebruik van meststoffen, herbiciden, insecticiden en fungiciden? Kunnen landbouw en natuur naast elkaar bestaan?

In samenwerking met Staatsbosbeheer is dr. Raymond Klaassen van de Rijksuniversiteit Groningen in 2018 gestart met onderzoek naar natuur-inclusieve landbouw. Nu, na vier jaar, is het tijd voor een eerste evaluatie. Wat is de huidige stand van zaken en wat zijn de resultaten tot nu toe?

Op dinsdag 26 juni is de verzamelde pers geïnformeerd over de voorlopige resultaten. Dit heeft geleid tot enkele mooie nieuwsartikelen. Nieuwe Oogst heeft er zelfs een mooie video over gemaakt. NieuweOogst.nl is een website gericht op de agrarische sector, met het laatste nieuws over veehouderij, akkerbouw, tuinbouw en de regio. U vindt de links hieronder. Onder de links vindt u meer achtergrondinformatie over het project.

Lees hier de gepubliceerde artikelen over natuurinclusieve landbouw in Veele:

- Proef met natuurvriendelijke landbouw: ‘Het is en blijft een zoektocht’  (RTV Noord)

- Westerwolde Actueel: Proef met natuurvriendelijke landbouw: ‘Het is en blijft een zoektocht’  (Weterwolde Actueel)

-Op de Westeresch bij Veele wordt 5 jaar op 'klassieke' manier landbouw bedreven: 'Natuurlijke rijkdom is groter geworden' (Dagblad van het Noorden, also find a screenshot at the bottom of this post)

- Boswachter Jelka: De resultaten van vijf jaar natuurinclusieve landbouw op de Westeresch (Boswachtersblog.nl)

Watch the video:

- www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/08/01/groningse-pilot-levert-boer-gezonde-boterham-op (Nieuwe Oogst)

Article in Dagblad van het Noorden
Article in Dagblad van het Noorden

Meer over het project

Een belangrijk doel van dit pilotproject is het stimuleren van de overgang naar een meer duurzame landbouw.

Er kan nu al een belangrijke verbetering van de natuurkwaliteit worden gemeten. Er zijn veel meer insectensoorten en 19 soorten akkervogels, waaronder de grauwe klauwier, tegenwoordig een zeldzame broedvogel in Nederland.

RTV Noord, het Dagblad van het Noorden en Westerwolde Actueel schreven artikelen over het project dat in 2018 startte. Wat is de huidige stand van zaken en wat zijn de resultaten tot nu toe?

Honderd jaar geleden bestond de oude Es in Oost-Groningen uit 140 akkers; na de herverkaveling in de jaren ’70 waren dat er nog slechts acht.

In 2018 werden de historische situatie gerestaureerd. De velden werden bijvoorbeeld weer verdeeld in 40 kleinere velden, allemaal in stroken,  in totaal ongeveer 75 hectare. De velden zijn eigendom van Staatsbosbeheer en worden verpacht aan boeren in de regio.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben vanaf het begin ven het project gemonitord wat de nieuwe aanpak met de natuur en met de bodem doet. Ze kijken daarbij naar de effecten op ecologisch en economisch vlak (het verdienmodel van de boerenl).

Herstel van natuur

Een belangrijk doel van dit pilotproject is het stimuleren van de overgang naar een meer duurzame landbouw. De deelnemende pachters pelen hierbij een pioniersrol. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben vanaf het begin gemonitord wat de nieuwe aanpak met de natuur en met de bodem doet.

Er kan nu al een belangrijke verbetering van de natuurkwaliteit worden gemeten. Er zijn veel meer insectensoorten en 19 soorten akkervogels, waaronder de grauwe klauwier, tegenwoordig een zeldzame broedvogel in Nederland.

Laatst gewijzigd:02 juni 2023 14:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...