Skip to ContentSkip to Navigation
How to find us drs. M. (Moniek) Vis

drs. M. Vis

PhD student
drs. M. Vis
E-mail:
moniek.vis rug.nl

Gezocht: enthousiaste docenten Nederlands die de samenhang binnen hun vak willen bevorderen

 

De samenhang tussen de vaardigheden lezen, schrijven en spreken binnen het vak Nederlands op de middelbare school zou voor leerlingen beter zichtbaar moeten zijn. Het inzetten van genredidactiek kan hierbij helpen.

 

Wat is genredidactiek?

Een genre is meer dan een tekstsoort, het is een sociale activiteit waarin we talige middelen inzetten om een bepaald doel te bereiken. Door leerlingen vanuit het genreperspectief naar taal te laten kijken, krijgen ze een realistischer beeld van de communicatieve werkelijkheid én worden zij zich bewuster van de samenhang tussen taalvaardigheden binnen het vak Nederlands.

 

Binnen welke context worden de lessenseries gegeven?

De lessenseries zijn een onderdeel van promotieonderzoek naar de inzet van genredidactiek. De lessenseries zijn niet alleen vanuit de wetenschappelijke theorieën over genredidactiek ontwikkeld, maar ook vanuit de dagelijkse praktijk van het lesgeven.

 

Wie, wat, waar, wanneer en hoe?

  • Wie: leerlingen uit 4 havo
  • Wat: maximaal 10 lessen over het lezen en schrijven van een column of een nieuwsbericht, inclusief voor- en natoets
  • Waar: op de eigen school
  • Wanneer: periode 2 en 3 in schooljaar 2019-2020
  • Hoe: het lesmateriaal (docentenhandleiding, powerpoints, opdrachtenboekje) en de toetsen worden geleverd door de onderzoeker en je volgt een korte training voor het geven van de lessen

 

 

Kijk voor meer informatie op https://www.rug.nl/staff/moniek.vis/projects. Heb je een vraag of wil je meedoen? Mail naar Moniek Vis (docent Nederlands en promovenda, moniek.vis rug.nl).

Laatst gewijzigd:20 maart 2019 15:31

Contact information

Oude Kijk in 't Jatstraat 26
9712 EK Groningen
The Netherlands