Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons D. (Denise) Mensonides

D. (Denise) Mensonides

Promovenda

Geïnformeerd burgerschap voor iedereen - Digitale geletterdheid als voorwaarde voor een inclusieve samenleving 

Digitale geletterdheid binnen de context van het gezin


Uit recent onderzoek blijkt dat tot vijf miljoen Nederlandse volwassenen niet in staat zijn basistaken online uit te voeren, online informatie te beoordelen of met privacy om te gaan. Aangezien veel dagelijkse activiteiten zich online verplaatsen en van burgers steeds meer wordt verwacht dat zij in staat zijn te navigeren op digitale platforms, interfaces en apparaten, leidt dit tot zorgen over de mogelijke uitsluiting van grote groepen burgers in de digitale samenleving. Bovendien beschikt twee derde van de jongeren tussen 13 en 18 jaar niet over essentiële digitale vaardigheden. Dit wijst erop dat zij deze vaardigheden niet hebben ontwikkeld in de jaren daarvoor (8-12 jaar), wanneer digitale geletterdheid wordt verworven en mediagewoonten worden ontwikkeld die de rest van hun leven meegaan. Zowel leerkrachten als ouders maken zich zorgen over het niveau van digitale vaardigheden waarover basisschoolleerlingen beschikken. 

Om beter te begrijpen hoe kinderen met verschillende sociaaleconomische achtergronden digitale geletterdheid ontwikkelen, onderzoekt dit project of en hoe de oorzaken die de ontwikkeling van digitale geletterdheid bevorderen of verhinderen verschillen tussen kinderen met een meer of minder kwetsbare sociaaleconomische achtergrond. Het vraagt onder welke omstandigheden de ontwikkeling van digitale geletterdheid binnen huishoudens wordt ondersteund, en wat deze verschillen in hoe gezinnen omgaan met media binnen het huishouden betekenen voor de mediapraktijken van kinderen de andere sociale contexten van hun dagelijkse leven.

Door te observeren op vier buitenschoolse opvang locaties en basisscholen in verschillende wijken in Groningen, en door interviews te houden met kinderen, ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers, verwerven we kennis over hoe kinderen de vaardigheden ontwikkelen die hen helpen zich te ontplooien en deel te nemen aan de hedendaagse samenleving. Onze inzichten worden gedeeld met partners in het veld, zoals kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang locaties, scholen en bibliotheken. Dit biedt een leidraad voor de ontwikkeling van beleid om digitale geletterdheid verder te bevorderen. Dit project zal verder instrumenten en strategieën aanreiken om digitale ongelijkheden aan te pakken en ervoor te zorgen dat elk kind de nodige vaardigheden ontwikkelt om deel te nemen aan een steeds meer gedigitaliseerde samenleving.

Laatst gewijzigd:04 mei 2023 17:14