Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons prof. dr. ir. C. (Charalampos) Tsoumpas
University Medical Center Groningen

prof. dr. ir. C. (Charalampos) Tsoumpas

Quantification in Molecular Diagnostics & Radionuclide Therapy

Expertise

Ik word erkend voor het ontwikkelen van geavanceerde wiskundige en computationele methoden die fysisch-gebaseerde en fysiologische modellen integreren in medische beeldreconstructie. Mijn werk heeft de nauwkeurigheid van kwantitatieve beeldvorming aanzienlijk verbeterd en is opgenomen in zowel klinische als commerciële systemen. In 2025 werd ik Vici-laureaat, een prestigieuze en uiterst competitieve onderzoeksbeurs gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). Met deze subsidie werk ik aan de ontwikkeling van ultra-laag-dosis PET/CT-beeldvorming.

Onderzoeksloopbaan
Mijn onderzoeksloopbaan begon tijdens mijn bachelorstudie natuurkunde aan de Nationale Universiteit van Athene (1998–2002), waar ik een vernieuwende methode voor beeldreconstructie ontwierp met behulp van artificiële neurale netwerken—werk dat leidde tot mijn eerste publicatie. Tijdens mijn master in biomedische technologie aan de Nationale Technische Universiteit van Athene (2002–2004) liep ik vijf maanden stage in het Hammersmith Hospital in Londen. Daar ontwikkelde ik nieuwe modellen voor verstrooide fotonen, wat resulteerde in twee octrooien en softwareverbeteringen die inmiddels worden gebruikt in klinische systemen. Tijdens mijn promotieonderzoek aan Imperial College London (2004–2007) ontwikkelde ik een geheel nieuwe reconstructietechniek die tracerkinetiek integreert en het mogelijk maakt om parametrische beelden te genereren—een doorbraak die nu is opgenomen in moderne PET/CT-systemen. Als postdoctoraal onderzoeker aan King’s College London (2008–2013) bereikte ik twee belangrijke mijlpalen: (1) ik toonde als eerste het gebruik van MRI aan voor het corrigeren van niet-rigide beweging, met een van 's werelds eerste PET-MRI-prototypes, en (2) ik liet het belang zien van regularisatie bij reconstructie waarin bewegingsinformatie is opgenomen.Als universitair docent medische beeldvorming aan de Universiteit van Leeds (2013–2021) leidde ik projecten gefinancierd door nationale en internationale organisaties, waaronder de Leverhulme Trust, Royal Society, UKRI en de EU. Gedurende de afgelopen twintig jaar heb ik met mijn team uitgebreid bijgedragen aan het open-source platform STIR (Software for Tomographic Image Reconstruction).

Erkenning
Mijn werk is erkend door toonaangevende professionele organisaties. Ik ben Fellow van zowel het Institute of Physics als het Institute of Physics & Engineering in Medicine, en sinds 2013 Senior Member van de IEEE. In 2017 ontving ik samen met mijn co-auteurs de Rotblat Medal van het Institute of Physics voor een artikel in Physics in Medicine & Biology dat het meest werd geciteerd in de vijf jaar daarvoor.

Leiderschap & Samenwerking
Ik heb leidinggevende rollen vervuld binnen meerdere onderzoeksnetwerken en samenwerkingen tussen academie en industrie. Sinds 2014 ben ik teamleider in de Crystal Clear Collaboration, gecoördineerd door CERN. Ik vertegenwoordigde het VK in twee COST-actions (TD1007 en TD1401), was co-voorzitter van een softwarewerkgroep en leidde de disseminatieactiviteiten.Daarnaast ben ik medeoprichter van het Collaborative Computational Project: Synergistic Reconstruction in Biomedical Imaging (CCP SyneRBI).Van 2015 tot 2018 was ik Head of Enterprise & Innovation bij het Leeds Institute of Cardiovascular and Metabolic Medicine (250 medewerkers, waaronder 80 academici en 120 promovendi). Daar versterkte ik de samenwerking met de industrie en hielp ik financiering binnen te halen van onder andere de Royal Society, MRC en EPSRC, in samenwerking met partners als Positrigo, GE Healthcare, Invicro en Bruker. De STIR-software wordt inmiddels gebruikt in de commerciële PET-scanners van Positrigo.

Begeleiding
Ik heb 23 promovendi begeleid (waarvan 12 als eerste promotor) en onderhoud nog steeds nauw contact met velen van hen. Ik hecht veel waarde aan begeleiding, een teamgerichte werkomgeving en het stimuleren van onderzoek met echte klinische relevantie en originaliteit. Het ontwikkelen van goed gedocumenteerde open-source code is voor mij essentieel om wetenschappelijke vooruitgang en reproduceerbaarheid te versnellen.Verschillende van mijn promovendi hebben succesvolle carrières opgebouwd in zowel de academische wereld als de industrie. Ik ben bijzonder trots dat mijn eerste twee promovendi als eerste promotor de prestigieuze IEEE Nuclear & Plasma Sciences Society Graduate Scholarship hebben ontvangen.

Overige functies

Redactieraad, EANM Innovate journal
Redactieraad, European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging
Specialistische hoofdredacteur, Frontiers in Nuclear Medicine
Gastredacteur, Medical Physics
Redactieraad, International Journal in Cardiovascular Sciences
Teamleider (UMCG), Crystal Clear Collaboration
Uitvoerend adviseur, Positrigo AG
Laatst gewijzigd:27 juli 2025 08:31