Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Wetenschapswinkels

Stakeholderanalyse voor Stichting Beeldlijn

21 februari 2022

Stichting Beeldlijn is een organisatie die ontwikkelingen in Noord Nederland naar voren wil brengen door documentaires te produceren en te faciliteren. Beeldlijn zit momenteel in een reorganisatiefase en kan een kritische blik op het beleid goed gebruiken. Het was voor Beeldlijn nodig om een nieuw beleid te voeren, maar daarnaast wil de stichting graag een goed platform creëren voor jonge filmmakers en hen een podium bieden. Om deze redenen wilde Stichting Beeldlijn graag weten hoe ze de samenwerking met jonge filmmakers uit Groningen kunnen verbeteren op de lange termijn. Twee studententeams van het vak Cultural Entrepreneurship gingen met dit vraagstuk aan de slag en het team van Kevin Barron, Fiene van Bodegraven, Veronika Kiselova en Laying Wan maakten een uitgebreide stakeholderanalyse.

Filmmaker Joey Benistan en crew
Filmmaker Joey Benistan en crew

Onderzoek

Stichting Beeldlijn heeft als doel om culturele, sociale en geografische ontwikkelingen naar het Noorden van Nederland te brengen door middel van (inter)nationale documentaires. Het doel was om een goed platform te zijn voor jonge filmmakers en daarom was een goede samenwerking met deze groep nodig.

Om te onderzoeken hoe dit doel bereikt kan worden, begonnen de studenten met een micro-external analyse. Met deze analyse keken de studenten naar de stakeholders van Beeldlijn en hoe belangrijk ze voor Beeldlijn zijn. Daarna spraken ze met met jonge filmmakers om te onderzoeken hoe zij naar Beeldlijn kijken en wat Beeldlijn voor hen zou kunnen betekenen. Op basis hiervan stelden de studenten een aantal aanbevelingen voor Beeldlijn op.  

Interviews met jonge filmmakers

De belangrijkste stakeholders voor Beeldlijn zijn de jonge filmmakers. Deze groep was daarom een groot onderdeel van dit onderzoek. De studenten namen vijftien interviews af waarin verschillende thema’s in elk interview weer terugkwamen, zoals het filmklimaat in het Noorden en financiën. Uit deze interviews bleek voornamelijk dat netwerk een groot probleem is. Veel jonge filmmakers kennen elkaar niet en blijven voornamelijk creëren in hun eigen sociale omgeving, waardoor het moeilijk is om andere professionals te ontmoeten. Daarnaast is ontwikkeling van talent ook een groot probleem is voor de jonge filmmakers. In het Noorden is geen speciale filmacademie, waardoor er minder kansen zijn.

Ook bleek uit het onderzoek dat 10 van de 15 geïnterviewden bekend waren met Beeldlijn of er ooit van gehoord hadden. De geïnterviewden gaven aan dat er onvoldoende lijntjes waren met Hilversum en dat de manier van communiceren tussen Beeldlijn en de verschillende groepen verouderd is. Een ander probleem is dat filmmakers vaak een uitgebreid plan moeten inleveren voordat ze subsidie kunnen ontvangen. Hierdoor kwam wel naar voren dat filmmakers die samen hebben gewerkt met Beeldlijn zeiden dat het via Beeldlijn makkelijker was om subsidie aan te vragen. Dit komt door de hulp die Beeldlijn kan bieden en door de connecties die ze hebben.

Aanbevelingen

De studenten noemden in hun aanbevelingen dat veel jonge filmmakers behoefte hebben aan een netwerk, en dat Beeldlijn op deze behoefte kan inspelen. Dit gaat dan om een een studio waar filmmakers aan de slag kunnen. Daarnaast zou een Noordelijk Film Fonds een goed idee zijn, hierdoor wordt het aanvragen van subsidies makkelijker. Ook zou het organiseren van workshops en webinars de jonge filmmakers helpen. Beeldijn kan hier een grote rol in spelen en moet zich aanpassen om professioneler en meer Business-gericht te zijn. Daarnaast is Beeldlijn niet altijd makkelijk te vinden voor jonge filmmakers, waardoor de studenten met klem adviseerden om hun marketing strategieën aan te passen. Meer zichtbaarheid is beter voor Beeldlijn, jonge filmmakers en zorgt voor meer (internationaal) publiek.

Laatst gewijzigd:17 maart 2022 12:53

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...