Ruis tegen overlast van een bromgeluid
Bromgeluid, je kunt er behoorlijk last van hebben. Zo erg, dat je er niet goed door kunt slapen met alle gevolgen van dien. Daar is nu een oplossing voor: ruis. De Bèta wetenschapswinkel deed veel onderzoek naar laagtonige (laagfrequente) geluiden en ontwikkelde in 2004 een speciale ruis-cd voor mensen die hinder van zulke bromgeluiden ondervinden. Maar hoeveel effect heeft deze ruis-cd in de praktijk? Dat onderzoekt Frits van den Berg.
Laagtonige ruis
Veel mensen met klachten over een bromgeluid merken dat het helpt als het niet heel stil is. Ze zorgen dan dat er geluid is van bijvoorbeeld een ventilator, rustige muziek, natuurgeluiden of de radio. De CD met twee soorten laagtonige ruis (zwarte en bruine ruis) van de Bèta Wetenschapswinkel van de RUG kan helpen dat geluid te maskeren. Uit reacties van mensen die de CD gebruiken, blijkt dat velen er mee geholpen zijn, maar er zijn er ook die er geen baat bij hebben.
Frits van den Berg onderzoekt voor de Bèta Wetenschapswinkel wat het effect is van de ruis. Hoe vaak gebruikt men de CD, en in hoeverre heeft dat de situatie thuis verbeterd? Dat onderzoekt Frits bij mensen die sinds 2007 de ruis-cd bij de wetenschapswinkel bestelden. De resultaten zijn in het najaar beschikbaar. Een tweede deel van dit onderzoek is opgezet voor mensen die op dit moment de cd aanvragen. Frits wil monitoren wat de effecten van de cd op korte (één maand na eerste gebruik) en lange termijn (drie maanden na gebruik) zijn. Dit onderzoek wordt in 2020 afgerond.
Meedoen?
Bent u geïnteresseerd in de laagtonige ruis dan kunt u contact opnemen met science-shop-fse rug.nl. U krijgt dan via een link de mogelijkheid om mee te doen aan ons onderzoek. U kunt bij ons aangeven op welke manier wij de bestanden met bruine en zwarte ruis naar u toesturen, via CD of digitaal bestand (mp3 formaat). Meer weten over de projecten bij de Bèta Wetenschapswinkel? Volg dan de link.
Laatst gewijzigd: | 04 augustus 2021 15:07 |
Meer nieuws
-
15 december 2022
Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie
Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.
-
05 december 2022
Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School
Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...
-
29 november 2022
Wetenschapswinkels: een brug tussen universiteit en samenleving
Een wetenschapswinkel. Wat koop je daar? Een broodje kennis? Een wisdom-smoothie? Bacteriën op bestelling? Het aanbod van wetenschapswinkels is niet voor iedereen even duidelijk. Terwijl ze zo belangrijk zijn - voor samenleving, onderzoeker en...