Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops

Ruis tegen overlast van een bromgeluid

12 april 2019

Bromgeluid, je kunt er behoorlijk last van hebben. Zo erg, dat je er niet goed door kunt slapen met alle gevolgen van dien. Daar is nu een oplossing voor: ruis. De Bèta wetenschapswinkel deed veel onderzoek naar laagtonige (laagfrequente) geluiden en ontwikkelde in 2004 een speciale ruis-cd voor mensen die hinder van zulke bromgeluiden ondervinden. Maar hoeveel effect heeft deze ruis-cd in de praktijk? Dat onderzoekt Frits van den Berg.

Laagtonige ruis

Veel mensen met klachten over een bromgeluid merken dat het helpt als het niet heel stil is. Ze zorgen dan dat er geluid is van bijvoorbeeld een ventilator, rustige muziek, natuurgeluiden of de radio. De CD met twee soorten laagtonige ruis (zwarte en bruine ruis) van de Bèta Wetenschapswinkel van de RUG kan helpen dat geluid te maskeren. Uit reacties van mensen die de CD gebruiken, blijkt dat velen er mee geholpen zijn, maar er zijn er ook die er geen baat bij hebben.

Frits van den Berg onderzoekt voor de Bèta Wetenschapswinkel wat het effect is van de ruis. Hoe vaak gebruikt men de CD, en in hoeverre heeft dat de situatie thuis verbeterd? Dat onderzoekt Frits bij mensen die sinds 2007 de ruis-cd bij de wetenschapswinkel bestelden. De resultaten zijn in het najaar beschikbaar. Een tweede deel van dit onderzoek is opgezet voor mensen die op dit moment de cd aanvragen. Frits wil monitoren wat de effecten van de cd op korte (één maand na eerste gebruik) en lange termijn (drie maanden na gebruik) zijn. Dit onderzoek wordt in 2020 afgerond.

Meedoen?

Bent u geïnteresseerd in de laagtonige ruis dan kunt u contact opnemen met science-shop-fse rug.nl. U krijgt dan via een link de mogelijkheid om mee te doen aan ons onderzoek. U kunt bij ons aangeven op welke manier wij de bestanden met bruine en zwarte ruis naar u toesturen, via CD of digitaal bestand (mp3 formaat). Meer weten over de projecten bij de Bèta Wetenschapswinkel? Volg dan de link.

Laatst gewijzigd:04 augustus 2021 15:07

Meer nieuws

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.